Hur avgör du om något är bögigt eller inte? I fallet med den här tröjan finns det ingen tvekan. Den är gjord av hundra procent människohår, från homosexuella personer.

Världens bögigaste tröja finns bara i ett exemplar – och är gjord av människohår. Håret har samlats från hundratals hbtq-personer.

– Idén till tröjan väcktes i en önskan att undervisa och uppmuntra människor att använda ”bögigt” på rätt sätt, säger Jeremy Dias, chef för CCGSD, Canadian centre for gender and sexual diversity, i ett Youtube-klipp om tröjan.

Att använda termen på ett negativt sett, genom att beskriva olika saker som ”bögiga” är alltså vad organisationen vänder sig mot. Tröjan är en sorts protest för att visa vad ett bögigt föremål egentligen är.

– Det här är en så extrem manifestation av ordet att jag tror människor tvingas inse hur löjliga de låter när de säger det, säger Amelia, en tröjans sömmerskor, i ett Youtubeklipp om tröjan.

Där ges även en del insyn i tillverkningsprocessen av tröjan. Brenna, har även hon varit med och tillverkat tröjan. Hon har dessutom bidragit med sitt hår.

– I går gick jag till en hårsalong och förvirrade hårstylisten genom att säga att jag höll på att göra en gaytröja och att jag ville lägga till mitt hår till den. Det har varit av mitt huvud i mindre än 24 timmar, säger hon samtidigt som hon håller håret i händerna.

Tillsammans med Amelia sitter hon utomhus och spinner tråd av håret på två spinnrockor.

– Det mänskliga håret beter sig annorlunda på hjulet, inte som något jag någonsin spunnit med tidigare. Första gången jag började arbeta med det var jag så exalterad, säger Amelia.

I videon visas även det första garnnystan som skapats av håret och som sedan används i tillverkningen. Metro hör av sig till CCGSD för att få veta mer om tröjan.

Är den på riktigt?

– Ja, tröjan är på riktigt. Den är verkligen gjord av hårdonationer från 250 hbtq-personer, mig inkluderad, som vill att människor ska sluta uttrycka stötande och homofobiskt, säger Jeremy Dias.

Hur lång tid tog det att göra den?

– Det tog ett år att göra den.

Är den till salu?

– Tröjan är inte till salu. Den kommer att användas i skolor, på medborgarhus och på museum för att utbilda och engagera människor i samtal om homofobi och transfobi.

Vilken typ av respons har ni fått?

– Det har varit fantastiskt! Folk älskar projektet. Många delar och kommenterar.

Kommer ni att göra fler ”bögiga” föremål?

Inte nu, men vi är väldigt glada för att detta kommer att färdas världen över och sprida det fantastiska budskapet.

På den här sajten går det att läsa mer om tröjan: The Gay Sweater.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset