Singapore har bland annat höga transportkostnader.
Singapore har bland annat höga transportkostnader.

För tredje året i rad rankas Singapore som den dyraste staden i världen. Billigast rankas Lusaka i Zambia, enligt prisjämförelsen.

Alamy

Lusaka i Zambia rankas som världens biligaste stad, enligt Economic intellegence units prisjämförelse av produkter i 133 länder.

Singapore får för tredje året i rad titeln som världens dyraste stad, enligt Economic intellegence units rapport "Worldwide Cost of Living Report 2016".

Undersökningen beräknar levnadskostnaderna i 133 städer och jämför priser på 160 produkter, bland annat mat, dryck, kläder, hyra, transport och räkningar. 

Zurich och Hong Kong kommer på delad andraplats, där Hongkong har stigit med hela sju platser de senaste tolv månaderna.

Singapore är enligt rapporten den absolut dyraste staden att köpa och köra bil i. Transportkostnaderna i allmänhet i Singapore är 2,7 gånger högre än New York, som är staden som EUI jämför med i rapporten.

Det är också en dyr plats att köpa kläder och betala för verktyg. 

►LÄS MER:  Här chockhöjer de bensinpriset – med 6 000 procent

Under 20 år var Tokyo och Osaka bland de absolut dyraste städerna. Men med en svag inflation och yenens sänkta värde tog ner dem från listan redan förra året.  Sydney, Melbourne och Oslo var med på topp tio listan förra året men har petats i år.

Men även om Singapore topprankas är inte allt i staden rekorddyrt. Kostnader för livsmedel är exempelvis lika dyra som New York, vilket kan ställas i relation till att Seoul är 33 procent dyrare.

►LÄS MER:  Här är Europas tio farligaste städer

Enligt undersökningen tenderar asiatiska städer att vara de dyraste städerna när det kommer till matkostnader, där Soul är den absolut dyraste staden. Europeiska städer har dyra kostnader vad gäller underhållning.

Billigaste storstaden är Lusaka i Zambia, enligt prisjämförelsen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om resor