När det är Lilljul på hunddagiset blir alla som små ljus framför kameran.
När det är Lilljul på hunddagiset blir alla som små ljus framför kameran.

De fyrfota vännerna på hunddagiset i Bromma tjuvstartade julen i går. Med råge – de hade julbord, gick luciatåg och öppnade klappar. ”De tycker att det är jättekul”, säger Anna Waldenström på Mimmis hunddagis.

Julen på hunddagiset börjar redan i advent. Då plockas julgranen och pyntet fram. Och även en adventskalender som laddas med hundgodis. 

Men den riktigt stora grejen är när det firas Lilljul. I år sammanföll den även med hundarnas Lucia. 

► LÄS MER: Bosse firade nioårsdagen med världens gulligaste hundkalas


När hundarna kommer på morgonen får de tomteluvor och glitter och sen dukas det upp till julbord med leverpastejtårta, köttbullar och bacon. 

– De tycker att det är jättekul och de ställer upp fint framför kameran för de vet att de får köttbullar och smaskens efteråt. De är verkligen som små linslusar, säger Anna Waldenström. 

Att förbereda hundarnas julbord tar flera timmar. Så fort det är serverat tar det en halvtimme – sen är den sista smulan uppslickad. 

– Ungefär hälften av dem kan gå fritt och äta, men sen har vi de som man kan säga har ”sämre bordsskick” som får en egen tallrik. Man vill inte att de ska få ont i magen eller må dåligt, säger Anna Waldenström. 

► LÄS MER: Pumpkin tror hon är en hund men är "bara" en jättesöt tvättbjörn

Sedan är det julklappsutdelning där varje hund får en present som passar just den. Men julfirandet slutar inte där.

Utan hundarna går även luciatåg. De turas varje år om att vara lucia och går på promenad i sina juliga outfits. De får en del uppmärksamhet, för längs vägen ligger en skola, några förskolor och många pensionärer som tycker det är roligt när de passerar förbi. 

– Det är jättekul och lite fånigt, men efter 15 år tycker vi inte att det är så konstigt längre. 

Lucia och en tomte

Mimmis hunddagis

Hundarnas julbord. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur