TUPPKAMSSOPPA Själva tuppkammen är kanske inte det första man tänker på som en tänkbar ingrediens i en soppa men den är en oerhört viktig komponent i den italienska såsen cibreo. Även fransmännen använder tuppkam i matlagningen men där främst som garnering. 
TUPPKAMSSOPPA Själva tuppkammen är kanske inte det första man tänker på som en tänkbar ingrediens i en soppa men den är en oerhört viktig komponent i den italienska såsen cibreo. Även fransmännen använder tuppkam i matlagningen men där främst som garnering. 

Har du fastnat i dina vanliga gamla middagsvanor och vill prova något udda? Varför inte testa någon av de här mer spännande maträtterna? Varning för äckelmagade.

Enligt en chilensk rapport citerad på Wikipedia är Sverige den största importören av lädermantlad sjöpung. Mellan åren 1987 och 2006 importerade vi 234 kilo per år av den något ovanliga delikatessen, enligt denna rapport – vilket utgjorde 32 procent av den totala exporten.

Den äts rå, med lök, citron och koriander, eller tillagad i grytor. 

Men om det inte skulle passa dina smaklökar har Metro sammanställt ett antal galna maträtter som du kanske vill testa – eller bara förfäras av. Titta igenom bilderna – men vi vill varna känsliga för bilderna...

Alloverpress
POJKURINSKOKTA ÄGG

Trött på vanliga vattenkokta ägg? Prova de här. De är kokta i småpojkars urin. Vaddå konstigt? Hela den kinesiska staden Dongyang tycker att detta är gott.

Alloverpress
LÄDERMANTLAD SJÖPUNG

En delikatess i Chile. Äts ungefär som ostron, alltså rå med citron men också grillad eller i gryta. Men det konstigaste av allt: År 2007 exporterades 234 kilo till Sverige och vi var därmed det största exportlandet av det här svårförklarade havsdjuret.

Alloverpress
SILKESMASKAR

Den här koreanska rätten sprider sig nu runt om i världen, maskarna rullas i mjöl och ströbröd och steks sedan i palmolja och serveras sedan med en sötsur sås.

AP
SUMPBÄVER

Antingen gör du en sumpbäverssoppa som i Frankrike eller så gör du en stuvning som i Kina. Det kanske är det godaste – en härlig sumpbäver kokad i örter och kryddor och hackade grönsaker som morötter och lök. Ryssarna serverar sumpbäver som en fin köttbit badande i smör och vitt vin. Kineserna gör 40 olika varianter på djuret – den konstigaste rätten: Carpaccio på sumpbäver.

AP
TJURTESTIKLAR

”Vad ska vi laga i dag, älskling? Vad sägs om lite tjurtestiklar? Har vi vitlök, lök och persilja som vi kan koka dem i? Nej, vi friterar dem i stället”.

Getty Images
BLÅSFISK

Om fiskhandlaren inte rensar den här rätt så dör du av att äta den här tokgiftiga fisken. 20 personer har omkommit sedan år 2000 i Japan.

Alloverpress
ÅSNEPENIS

Den senaste trenden i det kinesiska köket. Åsnepenisen serveras kokad eller stekt i olja, torkad, eller, och håll i er nu: Tunt skivad som salami. 

Getty Images
HAGGIS

Det låter som en småtrevlig traditionell lokal rätt i Skottland tills du får veta att den består av uttömda fårmagar som man fyller med fårets hjärta, lever, lunga och i och för sig normala saker som lök och kryddor.

Alloverpress
LUNNEFÅGELSHJÄRTA

Gordon Ramsay hamnade i blåsväder när han åt lunnefågelshjärta i tv – trots att lunnefågelshjärta är en delikatess på Island. 

Getty Images
KUNGSKOBRABLOD

I Thailand tömmer man ormarna på sitt blod och serverar det som det är eller så blandar man det i drinkar.

Alloverpress
STEKTA SPINDLAR

Du kan inte åka till Kambodja utan att smaka på lite stekta spindlar. Du doppar dem i lite lime och en svartpepparsdip.

Getty Images
ELEFANTBAJSKAFFE

Kaffet är gjort på bönor som elefanter ätit, och vad händer med det som man äter? Jo, det bajsas ut och från de utbajsade bönorna gör man en härlig kopp kaffe. 

AP
GRÄSHOPPPOR

Proteinfansen jublar åt de här insekterna, som ofta serveras med lime och vitlök i Mexiko. I Asien därmed äts de naturella, stekta. 

Alloverpress
ANKEMBRYO

Balut kallas denna godbit som hör hemma i Filippinerna. Ett embryo till en anka kokad i sitt eget skal. Mums.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset