Var kan du lära dig allt om bananer? Eller se flest tygåsnor? Här är museerna du inte trodde fanns.

Scanpix
Åsnemuseum

Om åsnor är ditt favoritdjur så kunde du haft stort utbyte av Åsnemuseet i Vällingby utanför Stockholm. Dessvärre är det för tillfället igenbommat.

Där samlade Björn Andreasson åsnor i keramik, trä, metall, glas och tyg. Men det verkar finnas planer på att öppna igen.
– Allt finns nerpackat i mitt garage tills det ska återöppnas. Men det blir inte i år eller nästa år, säger Björn Andreasson.

Scanpix
Kannibalmuseum

Arnold Äventyrarens kannibalmuseum ligger i Skåne, en bit utanför Hörby. Här finns en samling av redskap och föremål som museeinnehavaren samlat på sina resor i över 150 länder. Arnold berättar om sina resor till Afrikas och Sydamerikas djungler och Söderhavets ö-värld. (Bilden kommer från Etnografiska museet i Stockholm).

Scanpix
Currywurst Museum

I Berlin ligger Currywurst Museum där besökarna får lära sig allt om currywursten. För den som inte känner till fenomenet är det en populär tysk korv som serveras med tomatsås, ketchup och rikligt med currypulver.

Scanpix
Leilas hårmuseum

Leila Cohoon har ett hårmuseum. Men det är inte peruker och hårborstar som finns i utställningen. Samlingen består istället av exempelvis över 2 000 smycken som innehåller mänskligt hår från före 1900. Museet ligger i Montana i USA.

Museet för dålig konst

I Boston i USA ligger museet för dålig konst. Museets grundare Scott Wilson har över 400 tavlor och konstverk i sin kollektion men endast ett 40-tal kan ställas ut åt gången.

Scanpix
Golfbollsmuseum

Utanför Linköping ligger Archie Tonkins golfbollsmuseum i Ljungsbro. Museet är litet, och del av en större butik, men samlingen består av drygt 1 500 bollar.

Scanpix
Bananmuseeum

Världens största bananmuseum drevs länge av Ken Bannister. International Banan Club medverkade bland annat i "Tonight Show".

Men i februari 2010 såldes alla föremål på Ebay. Metro pratade då med Banarne som påstod att han var intresserad:
– Klart man är intresserad. Har man varit Banarne sedan 1976 kanske det här kan vara kronan på verket, sa Klasse Möllberg då.

Scanpix
SPAM-museum

1937 tillverkades den första konservburken med världsberömda burkskinkan Spam. Varumärket har också fått namnge skräppost och har dessutom ett helt eget museum, som ligger i Austin i USA.

Scanpix
James Bond-museum

I Nybro bor James Bond, tidigare Gunnar Schäfer. Han bytte namn och öppnade museet som hyllar Agent 007. Museet innehåller allt möjligt med anknytning till Ian Flemings berömda karaktär. (Bilden från en Bond-utställning i London.

Scanpix
Gränsfors Yxmuseum

I Gränsfors mellan Hudiksvall och Sundsvall har du möjlighet att se 2 000 yxor. Men det är inte den gamla museidevisen "se men inte röra" som gäller här. På Yxmuseet får du kasta yxa, hugga och klyva ved.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset