Edward Snowden anklagas stå för den kanske största läckan i USA:s historia – men han är långt ifrån ensam om att anklagas för spioneri eller att avslöja obekväma sanningar. Här är en lista över några de mest uppmärksammade läckorna under de senaste 60 åren.

Ethel och Julius Rosenberg (1953) 

Läckan: Under andra världskriget läckte äkta makarna Rosenberg hemligheter om USA:s kärnvapenprogram till Sovjetunionen. Ytterligare en person var inblandad i spionaget, Morton Sobell.

Efterspelet: Det unga paret dömdes till döden för landsförräderi 1950. De avrättades i elektriska stolen tre år senare.  Morton Sobell dömdes till fängelse och satt inspärrad på Alcatraz utanför San Fransisco för att senare förflyttas till andra fängelser. Han hävdade sin oskuld ända till 2008 då han erkände att han de facto var sovjetisk spion.

  Pentagon papers (1971)

Läckan: Under tre månader 1969 smugglade militäranalytikern Daniel Ellsberg ut hemligstämplade dokument om Vietnamkriget från försvarsdepartementet, kopierade dem under natten och återförde dem på morgonen. Han skickade de 7000 dokumenten till New York Times. 

Efterspelet: Daniel Ellsberg dömdes till 105 års fängelse för stöld och spionage men friades efter att rättegången ogiltigförklarades. Senare skrev han en självbiografi och fick motta flera priser.

Tuskegee-experimenten (1972)

Läckan: Peter Buxton arbetade på amerikanska Public health service och blev chockad när han fick veta att hans kollegor medvetet undvek att ge fattiga svarta syflisdrabbade patienter rätt behandling – för att kunna genomföra experiment på de ovetande patienterna. Han läckte historien till Associated Press (AP). Public health service hade låtit de svarta patienterna dö av syflis i över 40 år.

Efterspelet: Peter Buxton vittnade för kongressen och fick experimenten att upphöra.

Watergate-affären (1972)

Läckan: Skandalen som tvingade president Richard Nixon att avgå. Avslöjandet började efter ett inbrott i Demokraternas parti högkvarter i Watergate-hotellet där Republikanerna försökte tillskansa sig motståndarnas valstrategier. Inbrottet var en del av ett stort spioneri- och avlyssningsprogram som gick hela vägen upp till presidenten. Washington Post-journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein stod för läckan tack vare mytomspunna källan ”Deep throat” – W. Mark Felt.

Efterspel: "Deep Throat" höll sin identitet hemlig till 2005. Det spekuleras i att motiven till läckan låg i ett missnöje från Felt gällande valet av J. Edgar Hoovers efterträfare som chef för FBI. 

 

IB-affären (1973)

Läckan: Informationsbyrån var en underrättelsetjänst som inte ens riksdagen kände till. Jan Guillou och Peter Bratt avslöjade affären tack vare byråns tidigare anställde Håkan Isacon. Isacson hade läckt uppgifter om att IB bland annat gjort inbrott på Egyptens ambassad, åsiktsregistrerat vänstersympatisörer och samarbetat med Israels och USA:s säkerhetstjänster.

 

Efterspel: Guillou, Bratt och Isacson greps och dömdes till ett års fängelse för spioneri. IB bytte sedermera namn till Kontoret för särskild inhämtning (KSI) och verkar ännu under stark sekretess.

 

Plamegate-skandalen (2003)

Läckan: 2003 skrev ambassadören Joseph Wilson en debattartikel i New York Times som ifrågasatte Iraks möjligheter att framställa kärnvapen. Wilsons hustru Valerie Plame Wilson avslöjades som CIA-agent, av en läcka inifrån Bushadministrationen, med dold identitet som haft i uppdrag att hitta bevisbara uppgifter om massförstörelsevapen i Irak och alltså läckt till sin man.

 

Efterspel: Vicepresidenten Dick Cheneys närmste man Lewis Libby åtalades och dömdes för mened, hindrande av rättvisa och utlämnande av felaktiga uppgifter. President George Bush benådade Libby.

 

Abu Ghraib (2004) 

Läckan: Grafiska bilder på amerikanska soldater som förnedrade, torterade och misshandlade irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelse nådde allmänhetens medvetande 2004 tack vare soldaten Joe Darby som hittade bilderna på en kollegas kamera. Han hade blivit lovad anonymitet men blev avslöjad i ett tacktal av försvarsminister Donald Rumsfeld.

Efterspel: Soldaterna som var placerade i fängelset åtalades och flera dömdes till fängelsestraff mellan tre och tio år. Joe Darby flyttade till en ny stad av rädsla för hämndaktioner från en av de dömda soldaterna.

Wikileaks (2010)

Läckan: För tre år sedan släppte Wikileaks med Julian Assange i spetsen 391 832 dokument från Irakkriget. Analytikern Bradley Manning låg bakom läckan av merparten av dokumenten.

Efterspel: Julian Assange är efterlyst för två fall av våldtäkt i Sverige och håller sig undan utvisning på Ecuadors ambassad i London. Bradley Manning sitter inlåst i en cell utan fönster och riskerar livstidsfängelse för högförräderi.  

Källa: Time Magazine

 

AP
Paret Julius och Ethel Rosenberg dömdes till döden för landsförräderi
AP
Daniel Ellsberg läckte Pentagon-papprena
AP
Peter Buxton avslöjade att hans kollegor systematiskt undvek att ge fattiga svarta den vård de behövde mot syflis.
AP
Den mytomspunna läckan "Deep throat" var Mark Felt.
Scanpix
Jan Guillou avslöjade IB-affären med hjälp av Håkan Isacson.
AP
Lewis Libby läckte uppgifter inifrån Bush-administrationen.
AP
21-åriga Lynndie England var en av de amerikanska soldater som dömdes till tre års fängelse efter att hon torterat och förnedrat irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset.
AP
Julian Assange
AP
Bradley Manning
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset