Tandslitage och frätskador kan orsaka  ändrad tandfärg och form, ilningar, frakturer och tuggsvårigheter.
Tandslitage och frätskador kan orsaka  ändrad tandfärg och form, ilningar, frakturer och tuggsvårigheter.

Frätskador är den vanligaste typen av tandslitage och den värsta boven är sura livsmedel. Det finns också vissa vanor som ökar risken för tanderosion, enligt en ny studie.

Tandslitage och frätskador kan drabba alla, från unga med mjölktänder till gamla med permanenta tänder och på lång sikt kan tandslitage orsaka kosmetiska problem så som ändrad tandfärg och form, ilningar, frakturer och tuggsvårigheter.

Vanan att hålla kvar drycken i munnen innan den sväljs är något som ökar risken för tanderosion kraftigt. Det gäller också för frekvent intag av dryck mellan måltider samt lågt intag av filmjölk. Det kan svenska forskare visa efter att de har följt 175 ungdomar från 13- till 14-årsåldern i fyra år, skriver Tandläkartidningen.

►LÄS MER: Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

Ungdomarnas tandstatus undersöktes första gången 2005 och sedan ytterligare en gång fyra år senare. Hos 30 procent av ungdomarna och 35 procent av tänderna hade tanderosionen förvärrats under denna tid. De ungdomar vars tänder fått frätskador hade ett signifikant högre intag av samtliga drycker mellan måltiderna, de åt mer sällan filmjölk, tog oftare läkemedel, hade oftare tandvärk och hade för vana att hålla kvar drycken i munnen innan de svalde ner den.

►LÄS MER: Nya trenden kan få tänderna att lossna: "Förstör rötterna"

Vid uppföljningen rapporterade de även att de oftare åt surt godis, samt att de hade muntorrhet under natten samt lägre intag av te till frukost och mjölk till lunch.

–  Det finns många olika tekniker och material som kan användas för att återställa tanderosion. Man kan behöva höja bettet, förlänga tandkronan, utföra tandreglering eller rotfylla tänder ibland, men behandlingen av utslitna tänder är ofta omfattande, tidskrävande och kostsam för patienten, säger tandläkaren Wedad Hammoudi till Metro.

Wedad Hammoudi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa