Att ta semester kan ibland vara ett risktagande. Nu svarar Metro på frågan om vilka veckor som egentligen är bäst att ta semester under, och var du ska befinna dig för att maximera soltimmarna.

Förmodligen är det redan för sent, du har redan bokat in semestern och hoppas febrilt att just veckorna du är ledig ska vara de soligaste.  Men vilka sommarveckor är egentligen den bästa tiden att ta ut semestern på, och var ska du befinna dig för att maximera solen?

– Om man tar statistik från 1990 och framåt så är Öland och Gotland de säkraste platserna om man ska ha mycket sol. Men det kan variera, förra året var det Luleå som hade mest soltimmar. Det brukar vara bäst väder om man är nära kusten eftersom det lättare bildas moln vid landet, säger Christoffer Hallgren, meterolog på Foreca.

LÄS MER: Mindre stress med spontan semester

Befinner du dig någon annanstans än vid kusten och är intresserad av veckorna när solen skiner som mest är det vecka 28, som i år infaller mellan den 6 och 12 juli, som du ska satsa på. 2007 genomförde SMHI en sammanställning åt Aftonbladet där de under sju års tid mätte soltimmarna på 14 väderstationer. Svaret var tydligt, det är just veckorna efter midsommar och i synnerhet vecka 28 som är soligast.

– Normalt sett är juli den varmaste månaden om man ser till hela landet. Under juni har det ofta inte hunnit bli riktigt varmt. Sedan, mot slutet av augusti, börjar det bli lite kyligare, säger Christoffer Hallgren.

Ska du maximera soltimmarna är det alltså från och med början av juli och framåt du ska satsa på att ta ut semestern. Ett val även Christoffer Hallgren har gjort.

– Jag har semester från andra halvan av juli in i augusti. Eftersom vi på Foreca alltid måste ha någon på plats vi får sprida ut semestern, och juli var det ganska många som önskade, säger han.

LÄS MER: Kolla resten av världens semestrar – vi har det ändå rätt bra

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset