Sverige toppar ofta statistiken av de länder som är bäst på att lämna in sina sopor till återvinning. Men var i landet lämnar vi mest? Se hur bra du och grannarna i just din kommun är på att värna om miljön!

PONTUS LUNDAHL / TT

Många kilo sopor lämnar vi in till återvinning varje år.

Enligt statistik från Förpacknings och tidingsinsamlingen (FTI), som är ansvariga för sopsortering i hela Sverige, verkar personer i Åre vara hejare på att lämna in olika förpackningar till återvinning.

Under förra året lämnade genomsnittssvensken in drygt 26 kilo tidningar, nästan 20 kilo glasförpackningar, 13,5 kilo pappersförpackningar, 6 kilo plastförpackningar och drygt 1,5 kilo metallförpackningar till sopstationer.

I statistiken från FTI kan man nu se hur många kilo av de olika förpackningarna varje kommun har lämnat till återvinning per person.

Om förpackningarna som lämnas till återvinning faktiskt återvinns eller bränns upp beror på i vilket skick de är. Lättast verkar det vara att återvinna glas. Av det glas som lämnades in på sopstationer under 2014 återvanns hela 93 procent.

Men återvinningen av plast var sämst. Problemet är ofta att förpackningarna inte är ordentligt rengjorda. UV-ljus lyser nämligen på förpackningarna och är de smutsiga återvinns de inte, utan bränns upp, trots att den olja som finns i plasten är farlig.

►LÄS MER:  7 vanliga myter om återvinning som bör avlivas

Här är de kommuner som lämnade in mest respektive minst förspackningar per person till sopsationerna under 2015. Statistiken anges i kilo per fast boende invånare och år.

 HELA LISTAN: SÅ HÄR BRA SORTERAR NI I DIN KOMMUN

 HELA LISTAN: SÅ HÄR BRA SORTERAR NI I DIN KOMMUN

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset