Vårdpersonal och pedagoger har störst chans att få jobb i framtiden. Men Arbetsförmedlingen avråder från att slaviskt följa prognosen i yrkesvalet. ”Det fungerar bäst om man är motiverad”, säger Håkan Gustavsson, analytiker.

Pontus Lundahl/TT
– Sjuksköterskebristen vägde naturligtvis in när jag valde sjuksköterskeprogrammet, att det alltid är lätt att få jobb. Man kan jobba var som helst, hur som helst, med nästan vad som helst, säger sjuksköterskan Anna Lindström, 25, i Stockholm, som började jobba på Södersjukhuset direkt efter examen.

Sverige behöver vårdpersonal och pedagoger. Ungefär så kan man sammanfatta Arbetsförmedlingens senaste prognos över vilka yrken som ger störst chans till en anställning inom den närmaste framtiden. Det förklarar Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen:

– Det handlar nog i hög utsträckning om bilden av vad yrkena innehåller och deras villkor, allt från stress och lön till arbetstider.

Går det att räkna med jobb?

– Ja, i den grad det går att lova någonting, så tycker jag att allting talar för goda eller till och med mycket goda jobbmöjligheter.

Minst chanser till jobb i framtiden har personer i mediebranschen. Håkan Gustavsson lyfter även fram butikspersonal som en yrkesgrupp med för många utbildade.

– Det är ett extremt attraktivt yrke. Det är väldigt många som konkurrerar om de jobb som finns.

Håkan Gustavsson säger att de går att lita på prognoserna eftersom det sällan är några större svängningar från år till år, men förklarar att det är minst lika viktigt att lyssna till hjärtat i yrkesvalet.

– Jag tycker att man ska göra ett val baserat på vad man känner, tycker och vill, men också efter den här informationen. Det fungerar bäst om man är motiverad själv och intresserad av de ämnen man pluggar.

Anna, 25, fick jobb efter första intervjun

Anna Lindström, 25, sökte tio sjuksköterskejobb när examensdagen närmade sig i juni, blev kallad till lika många intervjuer och skrev kontrakt efter den första. Nu har hon jobbat två veckor på Södersjukhuset i Stockholm och berättar att nästan alla i klassen har blivit erbjudna en anställning som sjuksköterska på något av landets sjukhus.

 
– Jag vet att det är några som väntar för att de kanske har barn eller vill vara lediga i sommar, men jag har inte hört om någon som har haft svårt att få jobb.
 
Anna Lindström var med i sjuksköterskestudenternas löneuppror som kräver en ingångslön på 25 000 kronor i månaden.
 
– Jag tror att en stor del av bristen beror på lönefrågan, att man inte får den lön man är värd, det tror jag skrämmer bort många sjuksköterskor från arbetsplatserna i kombination med dålig bemanning och arbetsvillkor.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset