De yrkesgrupper som i mätningen exponerades mest för UV-strålning var mätingenjör, följt av parkingenjör och barnskötare.
De yrkesgrupper som i mätningen exponerades mest för UV-strålning var mätingenjör, följt av parkingenjör och barnskötare.

Även människor som aldrig ligger i solstolen kan vara i riskzonen för hudcancer. Många yrkesgrupper utsätter sig för UV-strålning på arbetstid visar en ny undersökning.

Varje år drabbas flera tusen svenskar av hudcancer och år 2013 fick 3 276 personer i Sverige malignt melanom. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomen är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet, enligt Cancerfonden.

Risken för malignt melanom ökar hos personer som har utsatts för intensivt solande och fått många brännskador av solljus.

– Men många av oss solar även i vardagen, när vi går hemma i trädgården eller när vi är på jobbet, säger Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

►LÄS MER: Cancersjuka Annica, 34, sprang för alla som inte kan

En undersökning som genomförts av hudläkarinitiativet Euromelanoma visar att många yrkesgrupper utsätter sig för UV-strålning även på arbetstid. De yrkesgrupper som i mätningen exponerades mest för UV-strålning var mätingenjör, följt av parkingenjör och barnskötare.

Minst solljus fick deltagarna i yrkeskategorierna politiska tjänstemän och receptionister. Men även yrkesgrupper som får lite sol under arbetspasset kan vara i riskzonen för att bränna sig under arbetsdagen.

– På våren och sommaren kan skandinaver, som generellt har känslig hud, bränna sig redan efter ett par minuter vid en lunch på en uteservering i solen. Med upprepad sådan solexponering under många år ökar risken för att utveckla hudcancer. Därför är det viktigt att alltid skydda sig när solen är som starkast, oavsett om du är hemma eller på jobbet, säger Ada Girnita i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: Här är ställena där vi oftast får hudcancer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa