Hija de Sanchez.
Hija de Sanchez.

En helg i Köpenhamn hör våren till, men tyvärr sätter växelkursen käppar i hjulet för oss som vill shoppa – och äta – loss i den danska huvudstaden. Men låt inte det hindra dig från att äta riktigt bra. Här är tre ställen som trotsar konceptet ”fast food” och istället betraktar formatet som en möjlighet att göra en sak väldigt, väldigt bra.

Gasoline Grill
Landgreven 10

Mack-mecka för burgare
Hamburgare på bensinmack? Är det inte något man äter i yttersta nödfall? Inte sedan Gasoline Grill öppnade. Hit vallfärdar burgarentusiaster från hela världen sedan den amerikanska mediejätten Bloombergs hamburgerexperter rankat den som en av världens 27 bästa burgarbarer. Burgerfreaket Klaus Wittrup har startat stället och fokuserar på att dagligen mala ekologiskt nötkött till burgarna och göra brödet sådär gott amerikanskt luftigt segsvampigt – hemligheten är potatismos i degen. Undvik att komma mellan 12 och 13 då köerna ringlar sig som längst. Och: gillar du inte en rosastekt burgare – var beredd att argumentera för din sak eller välj ett annat ställe. En burgare kostar 75 DKK.

Hija de Sanchez
Slagterboderne 8 (den nya restaurangen ligger på Istedgade 60)

Maffigt mexikanskt
Äkta mexikansk mat är inte lätt att få tag på, varken i Skåne eller Köpenhamn, men sedan Rosio Sanchez slutade på Noma för att öppna taquerian Hija de Sanchez för några år sedan kan vi äntligen få våra cravings tillfredsställda. Här görs mjuka tacos på riktigt masa-mjöl och fyllningarna varierar dagligen, kyckling med molé, tunga med guacachile och den klassiska al pastor är ständiga favoriter. Nyligen öppnade Rosio också en ”riktig” restaurang (Sanchez på Istedgade) – men för den som är ute efter mycket smak för pengarna är det ”tacoholken” i Kødbyen som är värd att sikta på. Då har man också råd att ta en ”paleta”, dvs en mexikansk glasspinne, till dessert. Ta avocadopinnen om den finns! Tacos kostar 35-45 DKK.

Pizzeria 54
Sønder Boulevard 54

Ärkeitalienska smaker
Pizzerian är det senaste tillskottet i det lilla restaurangklustret på Vesterbro som startade med det opretentiösa antipasti-stället Osteria 16 (också varmt rekommenderat). Fokus ligger på äkta vällagad italiensk mat och inte så mycket tjafs runtomkring. Det är rå inredning, reklam på vinglasen och plastglas till vattnet – men priserna är låga, ställena packade och stämning på topp och varmt familjär service. Här serveras varje kväll ett par-tre ombytliga drömgoda frasiga pizzor med ärkeitalienska toppings som radiccio, smakrik salsiccia, stracciatella-ost och om du har tur den lite bittra broccolilika romerska specialiteten cime di rapa. Du kan också välja en meny med fyra generösa antipastiserveringar och en pizza att dela på – och det är garanterat ingen som går hungrig från bordet! Pizzorna kostar 125 DKK.

Lena Ilkjaer och Linda Dahl, Matkaravan Malmö

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset