Malmö har varit en matstad i flera år. Här finns spännande och nytänkande restauranger, massor av alternativ för den som inte äter kött och självklart den berömda falafeln. Men vill en ha riktigt lokal mat, då är det någon av följande restauranger som gäller.

Rebell
Friisgatan 8, Malmö
Svensk fusion kanske en kan kalla Rebell. De lånar gärna olika kunskaper från andra kulturer, men huvudingrediensen här är ändå svensk mat. Menyn bjuder på rätter i olika storlekar, många som passar utmärkt att dela med andra. Avslappnat och mumsigt.

Lyran
Simrishamnsgatan 36A, Malmö
Med en något hemlig meny som förändras dagligen tar Lyran hem priset för Malmös bästa ingredienser. Själva rätterna är små, men många. Maten är vacker, lyxig och kompetent lagad utan att det blir snobbigt eller dyrt. Borden är få, så boka i förväg.

Kv. Åkern
Nobelvägen 73B, Malmö
De kallar sig för en vanlig kvarterskrog, men är verkligen något utöver det vanliga. Personalen är sympatisk så det skriker om dem, och de serverar spännande ingredienser och mat som osar umami. Mysig lokal med en trevlig utsikt över Nobelvägen.

Bouchon
Andréelundsvägen 5, Malmö
Franska rätter lagade med enorm precision. Känner du någonsin att du längtar till Lyon, eller Frankrike överlag, är det bara att gå ner till Bouchon, där du garanterat kommer mättas och lugnas av ett riktigt kvalitetsmål. Missa inte de goda desserterna.

Vollmers
Tegelgårdsgatan 5, Malmö
Inte för den som vill äta på en budget. Bröderna Vollmer lagar skånsk mat på modernt vis. Varje egensinnigt döpt rätt på menyn har ett eget miltal, en hänvisning till hur lokala råvarorna är. Två stjärnor i Michelinguiden borde trots allt betyda något.

Olle Eriksson, mediekonsult

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset