Den som uttrycker hot mot asylsökande på sociala medier Norge kan räkna med besök av polisen.
Den som uttrycker hot mot asylsökande på sociala medier Norge kan räkna med besök av polisen.

De som hotar asylsökande via sociala medier i Indre Salten i Norge kan räkna med polisbesök.– När polisen kommer hem så markerar det allvar och tyngd, säger polischefen Robin Johnsen, till NRK.

Indre Salten ligger i Nordland fylke i norra Norge. Och tillsammans med kommunerna Fauske, Sørfold och Saltdal tog de förra året emot ett stor andel asylsökande. Och precis som i Sverige har polisen haft problem med individer som uttrycker hot och hat mot de asylsökande, rapporterar NRK. 

► LÄS MER: Här är asylbränder som ägt rum i Sverige fram till oktober 2015

– De mest extrema uttalanden följer vi upp på en gång. Det kan vara att man pratat om att döda, bränna, kastrera eller utöva våld, säger polichefen Robin Johnsen till NRK.  

För att få bukt med problemen har polisen arbetat med att besöka individer som uttalar sig på sociala medier. 

– Erfarenheten visar att folk ändrar sig när vi varit på besök. Flera inser allvaret. Detta visar att det har en förebyggande effekt. 

► LÄS MER: Joshua, 20, kan vara världens värsta nättroll – greps av FBI

I många fall yttras hoten av personer som inte har för avsikt att genomföra dem, men polisen menar att det inte är någon anledning för att inte ta dem på allvar. 

– Uttalanden på internet kan i värsta fall leda till att få andra att göra brott. Det kan bidra till att främja, påverka och skapa miljöer där detta kan sprida sig.

Nodlandpolisen har sedan i höstas besökt en handfull nättroll som uttalat sig hotfullt på nätet. 

► LÄS MER: Nu finns brottskoder för näthat 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott