De som inte identifierar sig som man eller kvinna får problem när de ska resa, uppger RFSL.
De som inte identifierar sig som man eller kvinna får problem när de ska resa, uppger RFSL.

David Cameron överväger att införa ett tredje kön i passet i Storbritannien. Det betyder att personer får skriva ett X i passet i stället för man eller kvinna.

Utplockad, avklädd naken och misshandlad. Det har Maria Sundin ledamot i RFSL:s internationella utskott fått höra att andra transpersoner utsatts för under resor, skriver P3 Nyheter.

Nu överväger Storbritanniens premiärminister David Cameron att införa ett tredje kön i passet så att det ska bli lättare för transpersoner att resa, säger han till Pink News. Det betyder att man får skriva ett X i passet i stället för man eller kvinna.

Maria Sundin på RFSL tycker att det är både en bra och dålig idé.

– Jag tror att personer som inte vill identifiera sig som varken man eller kvinna kan känna att det är en bekräftelse. Däremot tror jag inte att det gör det lättare för oss transpersoner att resa eftersom hela resebranschen är uppbyggt på en tvåkönsnorm, säger hon till Sveriges Radio.

Informationen i passet måste nämligen stämma överens med övriga uppgifter om dig, berättar Sundin. Annars blir det problem.

– I många länder blir jag stoppad, i Kanada kan det vara så att jag inte ens kommer ombord på ett flygplan därför att uppgifterna inte överensstämmer. Det väldigt ofta man blir antingen utplockad och avklädd naken i något rum, som händer när man ska in i Kina eller Hong Kong, eller så kan man bli misshandlad, som i Turkiet, säger hon till P3 Nyheter.

När hon blev stoppad i USA fick hon ställa sig i en så kallad bodyscanner.

Efter Pink News utfrågning av David Cameron har även hans motståndare, Ed Miliband sagt att att han tänker överväga att införa ett pass för de som inte identifierar sig som man eller kvinna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset