En "loverboy" övervakar ett hotellrum där en svensk man köper sex av hans flickvän.
En "loverboy" övervakar ett hotellrum där en svensk man köper sex av hans flickvän.

De kallas ”loverboys”. Unga, ofta snygga, män som förför kvinnor i utsatta positioner – för att lura in dem i prostitution. En metod som blir allt vanligare i Sverige, enligt polisen.

Det finns olika metoder som människohandlare använder för att lura in unga kvinnor i prostitution. Ett tillvägagångssätt som har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren är så kallade ”loverboys”. Ett internationellt begrepp för när män agerar hallickar och säljer sina flickvänner till sexköpare.

– Vi har haft många ärenden på senaste där kvinnan tror att det är en kärleksrelation. Våra fem senaste koppleriärenden har varit sådana här ärenden, säger Simon Häggström vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

►LÄS MER: Prostituerade Johanna: Man står inte så högt i kurs

Men i själva verket handlar det om människohandel. Genom manipulation och lögner om ett bättre liv introduceras kvinnorna i prostitution. Kvinnorna som utsätts för ”loverboysyndromet” kommer i många fall från en bakgrund präglad av fattigdom och misär.

– Det blir som ett frikort för dem, de har träffat en kille som kan erbjuda dem en helt annan framtid. I grund och botten handlar det om drömmen om ett lyckligare liv, säger Simon Häggström.

Därför är dessa ärenden väldigt svåra att utreda eftersom kvinnorna har en annan bild av relationen.

– När vi kommer och slår sönder den här illusionen som de har vaggats in i blir de väldigt ledsna och arga. De brukar påstå att vi ljuger när vi till exempel visar sms-konversationer som ”pojkvännen” har haft med sina hallickpolare, säger Simon Häggström.

LÄS MER: RFSU: 4 anledningar till varför lagen mot sexköp inte funkar

Det handlar i de allra flesta fall om människor från andra länder, bara i något enstaka fall har det involverat svenska medborgare.

– I Holland och Rumänien är problemet så stort att man har kört reklamkampanjer ute på stan och på tv för att varna för ”loverboys”, säger Simon Häggström.

Han berättar om en kvinna som han träffade för någon månad sedan. För ett par år sedan tog polisen hennes ”pojkvän”.

– Hon blev väldigt arg på oss då. Nu träffade jag henne igen, hon var visserligen kvar i prostitution men på egen hand. Hon var en helt annan människa. Hon var tacksam och hade inte insett hur lurad hon hade blivit, säger Simon Häggström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset