I var tredje fall gav pepparsprayanvändningen "avsedd effekt", enligt polisen.
I var tredje fall gav pepparsprayanvändningen "avsedd effekt", enligt polisen.

Mest pepparspray använder polisen i Stockholm – som rapporterade 150 fall förra året. Det visar statistik som polismyndigheten nyligen har släppt.

Polisen

Statistiken över användandet av så kallad pepparspray – län för län.

Polisen började använda sig av pepparspray 2005. Men kravet på att rapportera händelser där det har använts infördes 2012. Därför är det först nu som polisen har släppt statistik över hur många fall det rör sig om årligen.

Totalt användes pepparspray vid 895 tillfällen i Sverige förra året, en minskning från året innan då 956 fall inrapporterades. I alla län har användningen av pepparspray minskat sedan 2013, förutom i Västra Götaland och Norrbotten där användningen ökat något.

►LÄS MER:  Polisen varnar för nya ficktjuvar – här är deras metoder

– Syftet med pepparspray är att förhindra en våldsam situation och slippa gå in i närkamp, säger Stephan Ray på polisens pressavdelning.

Antalet inrapporterade fall är högst i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, i den rangordningen. Utanför storstadsregionerna hör Norrbotten, Uppsala och Västmanland till de flitigaste användarna.

I rapporten framkommer det också vilken effekt som polisen har fått av att använda pepparsprayen. I 66 procent av fallen gav det ”avsedd effekt”, i 23 procent ”viss effekt” och i nio procent av fallen ”ingen effekt”. I övriga två procent var effekten okänd.

– Pepparspray ska vara ett kortsiktigt irritationsmoment. Syftet är inte att skada utan att oskadliggöra, säger Stephan Ray.

I Sverige krävs det vapenlicens för att få ha pepparspray.

►LÄS MER:  Här gör sig polisen lustig över knarkares "att göra"-lista

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset