Maskinen, en E-meter, kostar nästan 30 000 kronor. 
Maskinen, en E-meter, kostar nästan 30 000 kronor. 

Maskinen kostar nästan 30 000 kronor. Men du kan bygga den själv – för en ynka hundralapp.

Thomas Freitag

Enligt Mogens Pelle, föreläsare på Tekniska Högskolan i Köpenhamn, är delarna i maskinen bara värda runt hundra kronor. 

Metro Danmark har i en serie reportage undersökt scientologikyrkan – sekten som verkar trollbinda allt fler ur den amerikanska kändiseliten.

Kyrkan har ofta kritiserats för att drivas av vinstintressen, något som man ständigt förnekar. Men det står klart att den som vill sälla sig till religionen måste lägga ut en hel del pengar. Vill du till exempel köpa scientologernas E-mätare måste du betala närmare 30 000 kronor. 

Kyrkan, som använder maskinen i samband med nästan all terapi, behandling och andlig utveckling, påstår att den bland annat kan rensa ut traumatiska upplevelser från tidigare liv.

Det kan verka dyrt. Det kan verka invecklat. Men särskilt komplicerat är det inte. Apparaten fungerar ungefär som en lögndetektor, där individen får hålla i två elektroder som är svagt strömförande. E-mätaren kan sedan mäta spänningen i kroppen. 

Trots att scientologerna beskriver E-mätaren som någon slags mirakelmaskin är den inte alls värdefull. Enligt Mogens Pelle, föreläsare inom informationsteknik och elektronik vid Tekniska högskolan i Köpenhamn, är delarna bara värda cirka 110 kronor. Kort sagt – en plastlåda med lite sladdar.

– Det här är en mycket enkel krets som kan mäta spänningen i kroppen. Det är en Ohm-mätare, säger Mogens Pelle till Metro Danmark och tillägger: 

– Det är ingenting speciellt. 

Anette Refstrup är presschef för scientologikyrkan i Danmark. Hon jämför E-mätaren med en iPhone och menar att telefonen också är dyrare än själva tillverkningsprocessen.

– Den har tagit lång tid att utveckla och för den här summan får du något som har korrigerats och justerats i många år, säger Refstrup till Metro Danmark. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset