Tidigare fanns alkoholhaltiga drycker upp till 4,7 procent i finska butiker, nu blir det upp till 5,5 procent som gäller.
Tidigare fanns alkoholhaltiga drycker upp till 4,7 procent i finska butiker, nu blir det upp till 5,5 procent som gäller.

Trots alkoholmonopolet har cider, öl och longdrink-drycker kunnat säljas i matbutikerna med en alkoholhalt upp till 4,7 procent. Nu höjs gränsen och butikerna får sälja drycker upp till 5,5 procent.

Efter en omröstning om en reform av alkohollagen i Finland bestämdes att matbutiker nu ska få sälja starkare öl än de redan gör. Från att få sälja öl, cider och longdrink-drycker med 4,7 procents alkoholhalt får matbutiker i landet nu sälja drycker upp till 5,5 procent, skriver finska Hufvudstadsbladet.

Samlingspartiet och Sannfinländarna hade önskat sig en ännu högre gräns i butikerna, men Centern var motsträviga när regeringen röstade igenom förslaget.

►LÄS MER: Kall öl på Systembolaget på förslag i Riksdagen

Finlands finansminister och Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb skrev igår på Facebook att avregleringen av alkoholförsäljningen skapar nya arbetstillfällen i bryggeri- och dryckesindustrin i Finland och tror att en civiliserad och måttlig alkoholkultur är vägen framåt.

Läkarförbundet i Finland motsätter sig dock avregleringen. Förbundet anser att Finland måste fortsätta sina ansträngningar för att minska alkoholkonsumtionen och att det effektivaste sättet är att påverka pris, tillgång och marknadsföring, skriver Hufvudstadsbladet.

►LÄS MER: Här är företaget som betalar dig för att dricka öl

Efter omröstningen om avreglering kommer Finlands svar på systembolaget, Alko, också att förlänga sina öppettider från klockan 20 till 21.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik