Förbudet är ett steg mot ett rökfritt Finland år 2030.
Förbudet är ett steg mot ett rökfritt Finland år 2030.

Finska myndigheterna tar krafttag mot rökning. Nu förbjuds rökning av e-cigaretter på allmän plats och i bil med barn. Målet är att landet ska vara rökfritt inom 15 år.

Rökning på allmän plats är sedan tidigare förbjudet i Finland. Men nu måste även bilrökarna fimpa. Åtminstone om de har passagerare som är under 15 år, rapporterar danska TV2.

De nya förbuden träder i kraft i dag den 15 augusti och är en del av en lag som införts i Finland för att skydda icke-rökare. Just nu är Finland det EU-land där flest röker mentolcigaretter. Men inte länge till, då de smaksatta cigaretterna ska förbjudas inom några år.

– Alla smaksatta tobaksprodukter försvinner senast år 2020, säger Meri Paavola, konsulent i det finska Social- och hälsoministeriet till nyhetsbyrån FNB.

► LÄS MER: Therese, 25, fick cancer – samtidigt som hon blev mamma

Ytterligare ett steg vårt grannland tar för att få invånarna att fimpa är varningsbilder. Den nya lagen kräver att cigarettpaket förses med varningsbilder. Bilder som visar rökskadade lungor och andra rökrelaterade skador.

De skärpta kraven kommer i och med att Social- och hälsoministeriet i Finland satt som mål att landet ska vara rökfritt år 2030.

► LÄS MER: Här förbjuder de rökning helt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Hälsa