För många av dem som i dag får veta att de kommit in på en utbildning kan det bli svårt att hitta någonstans att bo. En ny rapport visar nämligen att det saknar 19 000 studentbostäder i Sverige.

Drago Prvulovic/TT

Minibostad för studenter i Lund.

I dag får 385 000 svenskar sitt antagningsbesked från landets alla universitet och högskolor, och en stor del av dem kan glädja sig åt att de har kommit in på någon av de utbildningar som de har sökt.

► LÄS MER: Herman, 25, fixade drömjobbet i New York: "Det är bara att fortsätta kämpa"

Men för vissa innebär beskedet kanske inte bara glädje – för det kan bli svårt att hitta någonstans att bo i höst. En ny rapport från Studentbostadsföretagen visar nämligen att det saknas hela 19 000 studentbostäder i Sverige, rapporterar Sveriges radio.

Avsaknaden av studentbostäder ökar, för fem år sedan saknades cirka 16 000 bostäder. Ökningen beror bland annat på att de bostäder som byggs för studenter är för dyra. 

– Studenter har inte råd att betala så mycket. Sedan har du markkostnader och byggkostnader som är höga, säger Ingrid Gyllfors på Stiftelsen Stockholms studentbostäder, som har sammanställt rapporten, till Ekot.

LÄS MER: Döpte läraren till "af Kuken" – nu varnas studenter

De städer där det i dag definitivt behövs fler studentbostäder är Stockholm, Göteborg, Uppsala, Malmö, Lund, Luleå, Umeå, Kalmar, Lindköping och Varberg, enligt Ekot. Och i Norrköping, Borås, Örebro och Gävle är läget osäkert.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset