Besökarna på Roskildefestivalen kommer om ett par år att kunna dricka sitt eget kiss – som öl. Ett hållbarhetsprojekt som drivs under festivalen tar tillvara på besökarnas urin för att brygga nytt öl.

TT

Om ett par år ska besökarna på Roskildefestivalen kunna dricka öl som tagits fram med hjälp av sitt eget kiss.

Årets Roskildefestival är i full gång och så även öldrickandet. Arrangören uppskattar att det dracks upp emot en miljon liter öl under festivalen för två år sedan, och i år är tanken att man ska tillvara på en del av restprodukterna.

LÄS MER: Det här funkar mot baksmällan – och det här funkar inte

Under årets festival driver nämligen den danska intresseorganisationen Landbrug & fødevarer kampanjen ”Fra pis till pils”, som går ut på att ta tillvara på besökarnas kiss för att återanvända det i ölproduktion, rapporterar SVT Skåne. 

Organisationen kommer att samla in mellan 100 000 och 200 000 liter urin, som sedan ska användas för att gödsla åkarna där det växer malt – en av huvudingredienserna i öl.

LÄS MER: Nu kan du duscha håret med öl

Malten från just de skördarna ska sedan användas för att ta fram ett särskilt hållbart öl, som man planerar att sälja på Roskildefestivalen 2017. 

– Vi samarbetar med Landbrug & fødevar i det här projektet eftersom Roskildefestivalen ju är ett test för framtida, hållbara lösningar. I stället för att urinen fraktas bort till rening tas den tillvara för något väldigt konkret och hållbart, säger Christina Blide, talesperson för Roskildefestivalen, till Landbrug & fødevarer. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset