Wiens nya trafikljus har ett ovanligt kärleksfullt budskap.
Wiens nya trafikljus har ett ovanligt kärleksfullt budskap.

I Wien har man installerat trafikljus med samkönade par. Det hela är en del i en större kampanj för att uppmuntra till tolerans och ökad trafiksäkerhet.

Runt om i Österrikes huvudstad Wien har man installerat nya trafikljus. I stället för traditionella streckgubbar syns nu gröna och röda samkönade och heterosexuella par, skriver   The Guardian.

Vissa av trafikljusen visar en man och en kvinna, andra två kvinnor eller två män.

Trafikljusen har satts upp vid totalt 47 övergångsställen och ska enligt The Guardian sitta upp till juni. Fram till dess kommer en rad evenemang på temat tolerans att äga rum, bland annat The Life Ball, Europas största välgörenhetsgala för HIV och Aids-forskning. Den stora finalen blir årets Eurovison Song Contest som förra året vanns av den österrikiska sångaren och dragartisten Conchita Wurst. 

De flesta sägs vara positiva till de nya ljusen. Österrikiska frihetspartiet glädjer sig dock inte riktigt lika mycket utan har i stället anmält Maria Vassilakou, stadsfullmäktige och ansvarig för trafikfrågor i Wien.

Partiet anser att det är slöseri med skattebetalarnas pengar att de tillverkat och satt upp de nya ljusen till en kostnad av cirka 585 000 kronor.

Staden och kommunala tjänstemän menar i sin tur att lamporna inte bara är till för att visa tolerans och belysa HBTQ-frågor. De hoppas även fånga vägtrafikanters uppmärksamhet och därmed öka trafiksäkerheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset