Hundarna hade mat, men levde under extremt ohygieniska förhållanden.
Hundarna hade mat, men levde under extremt ohygieniska förhållanden.

25 vanvårdade hundar mötte inspektörer när de besökte en lägenhet i norra Stocholm. Golvet var täckt av hundbajs djuren hade förökat sig fritt. – Det var misär, säger länsveterinären Mari-Ann Andersson.

Länsstyrelsen
Några hundar hölls i en skrubb utan dagsljus.
Länsstyrelsen
Okontrollerad avel har förekommit eftersom hanhundar och löpande tikar inte skiljts åt.
Länsstyrelsen
Kattlådor utan kattsand hade ställts fram, men några katter syntes inte till.
Länsstyrelsen
Hundarnas klor var långa och tassarna var täckta med avföring.
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen

Redan i somras och i höstas försökte Länsstyrelsen göra en kontroll i lägenheten där en kvinna i 50-årsåldern bodde med ett antal hundar. Inspektörerna kunde då höra hundarna skälla inne i lägenheten men ingen öppnade dörren.

Efter ytterligare en anmälan gjordes en ny inspektion i slutet av februari i sällskap med djurskyddspolisen. Det som mötte kontrollanterna var 25 vanvårdade småhundar som hade fått uträtta sina behov på golvet.

– Det var misär. Hundarna hölls instängda i badrummet och några i ett rum utan dagsljus. Det var helt kolsvart, säger inspektören Mari-Ann Andersson till Metro.

► LÄS MER: Häftade ihop hundens sår – åtalas för djurplågeri

Hundarna hade långa klor och tassarna var smutsiga av avföring. 

– Problemet är att man inte skilt löpande tikar och hanar åt så det har varit helt okontrollerad avel, säger Mari-Ann Andersson.

I ett hörn av lägenheten stod dessutom en alldeles för liten fågelbur med tre undulater. Kvinnan har uppgett att hon var på väg att flytta och att det därför det var sådan oordning i lägenheten. 

Enligt den nya hyresvärden hade kvinnan sagt att hon ”bara” haft åtta hundar, men att denne inte ville att någon hund skulle följa med. Sedan dess har den nya värden och kvinnan kommit överens om att hon får ta med sig en hund. 

► Misstanken: Hund lämnades ensam i lägenhet i två månader

Hundarna har omhändertagits i väntan på beslut om de ska slussas vidare eller om de måste avlivas. Länsveterinären tror att hundarna, trots att de var ytligt vanvårdade, kan ha en framtid.
 
– Hundarna var ganska okej så om de kommer i en bra miljö kan de klara sig, säger Mari-Ann Andersson.

Enligt Djurskyddslagen ska djur behandlas väl, skyddas mot lidande och sjukdom och kunna bete sig naturligt. Om ägaren inte kan tillgodose hundens behov kan den omhändertas av polis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset