Barn som växer upp i Stockholm kommun och Sundbybergs kommun har minst bostadsyta i landet, skriver Hem & Hyra. Men det råder stora skillnader i Sveriges kommuner.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som tagit reda på hur stor bostadsyta som barn som bor kvar hemma har att röra sig på, skriver Hem & Hyra.   

Föga förvånande har barnen som växer upp i villa större yta till sitt förfogande än barnen som bor i lägenhet. Barn i hyresrätt bor allra trängst. 

LÄS MER: "8 saker du ska tänka på innan du köper lägenhet"

Undersökningen visar vidare att 60 procent av alla barn under 18 år bor i villa, parhus eller radhus med äganderätt medan 27 procent bor i hyresrätt och 13 procent bor i bostadsrätt. Undersökningen visar att utrymmet barnen har hemma skiljer sig stort mellan kommunerna, framför allt i kommunerna i Stockholmsområdet.

LÄS MER: "Mäklarna: Då ska du sälja din lägenhet"

I Stockholms kommun och Sundbybergs kommun bor barnen allra trängst med i genomsnitt 23 kvadratmeter i bostadsyta medan barnen i grannkommunen Danderyd har 36 kvadratmeter att röra sig på. Bland de tio kommuner där barnen har allra minst yta till sitt förfogande ligger sju av dem i Stockholms län. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bostad Barn