Medelåldern för pappor som får sitt första barn fortsätter att öka. 
Medelåldern för pappor som får sitt första barn fortsätter att öka. 

Åldern när pappor får sitt första barn ökar. I fjol var medelåldern 31,5 och Stockholm toppar listan med de äldsta förstabarnspapporna. ”En förklaring är att det tar lång tid att etablera sig inom yrkeslivet och bostadsmarknaden”, säger Thomas Johansson, professor vid Göteborgs Universitet.

Det är nyhetsbyrån Siren som har sammanställt statistik hämtad från Statistiska centralbyrån, SCB. Den visar att snittåldern för när pappor får sitt första barn i Sverige fortsätter att öka. 80-talisternas snittålder på 28,1 år har stegvis ökat och var i fjol uppe i 31, 5 år.
Det är framför allt människor i storstadskommunerna som väljer att vänta allt längre innan de tar steget in i familjelivet.

– Det handlar om en förlängd ungdomstid. Det varierar mellan landsbygd och storstäder, men tittar man på de sistnämnda så är det så att det tar lång tid att etablera sig inom yrkeslivet och bostadsmarknaden, säger Thomas Johansson som är professor vid Göteborgs universitet och bland annat har forskat inom faderskap, ungdom och sexualitet.

– Det finns också subjektiva faktorer som påverkar. Alla förstår att om du skaffar barn så förändras ditt liv. Du kan till exempel inte gå ut lika mycket. Man vill helt enkelt vänta och leva det fria parlivet.

►LÄS MER: Föräldrar, vi måste sluta skuldbelägga varandra

Stockholmsområdet dominerar topplistan på äldst förstabarnspappor. Danderyd toppar med en snittålder på 34,4 år, följt av Lidingö (33,7) och Stockholm (33,5). Förutom karriärs- och bostadsfaktorer tror Thomas Johansson att det handlar om ett livsstilsval.

– Har man valt att bo i en storstad så kanske man också har valt att man vill leva ett liv där man kan göra och konsumera en massa saker, säger han.

Kvinnor är fortfarande yngre än män sett till medelåldern. 1980 låg siffran på 25,4 år men har nu stigit till 29,1 år.

►LÄS MER: 18-åring stämmer sina föräldrar – för pinsamma barnbilder på Facebook

– Det handlar om ett slags segregerad arbetsmarknad där man har olika ingångar till hur man ser på arbetsliv och relation till familjebildning, säger Thomas Johansson.

– Det är fortfarande så att män jobbar mer heltid, gör mer karriär och tjänar mer pengar. Hela den bilden kan göra att kvinnor tidigare är bereda att gå in i det här livet, medan män behöver ännu mer tid innan de känner sig nöjda med det de vill uppnå i karriären.

Huruvida medelåldern för förstabarnsföräldrar, kommer fortsätta öka återstår att se. Men Thomas Johansson tror att det finns ett tak.

– Det finns ett slags smärtgräns. Det finns några biologiska faktorer och det finns en känsla och medvetenhet om att man inte kan vara hur gammal som helst.

►LÄS MER: Mamma lade upp ”för många” bilder på dottern – fick hatbrev från vänner

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Barn Statistik