Stefan Löfven lämnade Rosenbad för en dag och umgicks med tredjeklassare i Husby på Berättarministeriets skrivarverkstad. Tillsammans med barnen skrev han en saga – och fick lära sig att ”dabba”. Metro fick en pratstund med statsministern.

Att ”dabba” var något helt nytt för Stefan Löfven.

På onsdagen fick Berättarministeriet i Husby besök av volontären Stefan Löfven som hjälpte klass 3A från Nälstaskolan i Vällingby att skriva en saga.

Berättarministeriet driver skrivarverkstäder i områden med hög arbetslöshet i kombination med låga studieresultat.

Hur tycker du att ni i regeringen har lyckats med integrationen i socioekonomiskt utsatta områden?

– Vi behöver göra betydligt mer, men vi ser till att avsätta resurser till det. Vi måste knäcka långtidsarbetslösheten framför allt. Barn vars föräldrar är långtidsarbetslösa har det också ofta svårare, säger han till Metro.

Han säger att pengar också satsa på att fler får utbildning och att skolorna ska bli bättre.

– Vi ska också knäcka brottsligheten naturligtvis. Människor som lever i bostadsområden med hög brottslighet känner sig ju inte fria. Vi har också infört en 90-dagars garanti för att ungdomar inte ska vara utan jobb eller någon typ av insats i mer än max 90 dagar, sedan ska de få hjälp.

LÄS MER: ”Nej, det här är inte Stefan Löfvens pappa som går bredvid Hitler”

Han betonar vikten av att alla hjälps åt i samhället för att förbättra integrationen.

– Det är oerhört viktigt och det är en av Sveriges stora fördelar, att vi har det vi kallar för ett civilsamhälle med många frivilligorganisationer och många människor som ställer upp frivilligt.

När Stefan Löfven bildade sin regering valde han att inte ha en integrationsminister. På frågan om varför svarar han att tidigare integrationsministrar har haft väldigt lite resurser.

– Det är ju frågan om vad som är integration. Integration är att få en bra utbildning och det är skolans område. Därför ska vi se till att satsa resurser på skolan. Integration är för vuxna att ha ett arbete, därför ska vi se till att vuxna kommer i arbete. Integration är att kunna ha en bra bostad, och det är bostadspolitiken. Därför är det viktigt att se till att de behoven uppfylls, då kommer också integrationen.

Så här drygt ett år innan valet – har du något vallöfte till barnen du träffat här, till deras föräldrar och andra från socioekonomiskt utsatta områden?

– Vi har redan påbörjat arbetet, och det är ett långsiktigt arbete. Det duger inte med projekt som räcker några månader eller ett halvår, utan vi har påbörjat ett långsiktigt arbete med att stärka skolan, stärka lärarna i deras roll, bygga nya bostäder och satsa på utbildningar även för äldre, så att de kan ta de jobb som växer fram. Och se till att det finns jobb som behöver göras, men som kanske inte kräver så hög utbildning.

LÄS MER: ”Nej, Stefan Löfvens ‘socialistklocka’ kostar inte 275 000 kronor”

Barnen fick hjälp av statsministern att skriva en saga, och i sin tur lärde barnen statsministern att ”dabba”, en dansrörelse som snabbt blev en viral succé ifjol.

– Det var något helt nytt! Jag har sett Usain Bolt göra det där, men du ser, man lär sig varje dag, säger Stefan Löfven.

Emilia, 9 år, var ett av barnen som fick jobba med statsministern under dagen.

– Det var spännande att träffa Stefan Löfven, han var jätterolig att jobba med i dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset