Staden Taber i den södra Alberta, Kanada, har nu infört något annorlunda stadgar. Förutom böter för svordomar ger de bland annat även polisen rätten att upplösa folksamlingar som består av tre personer eller fler.
Staden Taber i den södra Alberta, Kanada, har nu infört något annorlunda stadgar. Förutom böter för svordomar ger de bland annat även polisen rätten att upplösa folksamlingar som består av tre personer eller fler.

Att vara ful i munnen kan nu kosta invånarna i den kanadensiska staden Taber dyrt. Den som blir påkommen med att svära kan bli tvungen att böta 150 dollar, motsvarande 1300 svenska kronor.

Staden Taber i den södra Alberta, Kanada, har nu infört något annorlunda stadgar. Den nya lagen, som går under namnet ”Community Standards Bylaw” är en så kallad bylaw, det vill säga lokal förordning, som förbjuder invånarna att svära offentligt, uppger kanadensiska Metro.

De 8000 invånarna är numera förbjudna att yttra obscena ord på allmän plats. Om de blir påkomna med att svära, även om de gör det tyst, så kan de bli tvungna att böta 150 dollar, nära 1300 svenska kronor.

Lisa Lambert, doktorandkandidat och föreläsare i politisk vetenskap vid University of Calgary som bor i Coaldale, runt 35 kilometer väster om Taber en av de som inte skräder orden gällande den nya lagen.

– Små städer får dåligt rykte på grund av nonsens av det här slaget. Det är pinsamt, sade Lambert, enligt Metro.

Borgmästaren Henk De Vlieger har dock gett sitt, om än försiktiga, stöd till stadens nya stadgar.

– Jag säger inte att det här är perfekt, men jag tycker att vi borde ge det en chans och prova det och låta polisen arbeta med det. Efter en tid kanske vi göra vissa justeringar, men låt oss se hur det fungerar, har han sagt till den lokala tidningen Taber Times.

Men det slutar inte där. De nya stadgarna, som delvis tagits fram av polisen i Taber och röstats fram av bland annat stadens borgmästare och andra folkvalda, ger även polisen rätten polisen att upplösa folksamlingar som består av tre personer eller fler, enligt Metro.

Mellan klockan 23.00 och 06.00 är det därtill förbjudet för barn under 16 år att befinna sig utomhus – om de inte har med sig en förälder eller vårdnadshavare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset