"Personalen är väldigt nöjda och vi har märkt en stor skillnad på deras ork", säger Jonas Grenfeldt.
"Personalen är väldigt nöjda och vi har märkt en stor skillnad på deras ork", säger Jonas Grenfeldt.

Företaget Panang i Falun jobbar aktivt med sina anställdas välmående. De uppmuntrar alla att ta många raster och betalar för friskvårdbehandlingar. "Om vi mår bra presterar vi bra och då mår företaget bra", säger Jonas Grenfeldt.

Panang är en kommunikationsbyrå som håller till i centrala Falun. 2014 började företaget satsa mer på friskvård och andra metoder för att de anställda ska må bättre, något som Dalarnas Tidningar först rapporterade om.

Företaget har exempelvis infört ett poängsystem. Om man tar ut 10 minuters rast varje timme får man en poäng och om en anställd står upp vid sitt skrivbord och jobbar i en timme får den en poäng för det också.

– När någon kommer upp i 100 poäng får den en timme ledigt och når man 800 poäng blir det en hel dag. Ju bättre vi som jobbar mår desto bättre mår företaget, säger Jonas Grenfeldt, VD för Panang, till Metro.

LÄS MER: Chefen vill att du tränar – men inte på arbetstid

Ända sedan Panangs start 2010 har ledningen jobbat med friskvårdsfrågor. Men det var först när poängsystemet infördes som de anställda började utnyttja sina förmåner.

– I början fanns det lite frågetecken över om folk skulle känna sig utanför om de inte samlade ihop poäng, men vi har gjort det tydligt att det inte är någon tävling. Alla gör det för sin egen skull.

Jonas Grenfeldt uppmuntrar andra företag att göra liknande satsningar och förstår inte varför det är så få som gör det.

– Jag tror att folk är väldigt inkörda i sina rutiner och är rädda för vad som kan gå fel. Men det verkar vara ett litet trendskifte på gång, bland annat finns det företag som satsar på sex timmars arbetsdag. Folk kanske blir lite mer öppna, säger han.

LÄS MER: Öl, hypnos och taxi – det här har svenskarna sökt friskvårdsbidrag för

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Jobb