Kvinnoparkeringar finns även på andra håll i världen, bland annat Kina och Sydkorea.
Kvinnoparkeringar finns även på andra håll i världen, bland annat Kina och Sydkorea.

Tyskland har särskilda, större parkeringsplatser för kvinnor – något som nu får kritik. "En fördom att kvinnor är sämre på att parkera", säger Berit Johansson, ordförande för Sveriges trafikskolors riksförbund.

All Over Press
"Parkering för kvinnor och äldre personer", står det på skylten.
All Over Press
Det finns ingen lag som hindrar män från att parkera på de särskilda kvinnoparkeringarna.
STR

Berit Johansson.

Rosa och rymligare parkeringsplatser finns bland annat på flygplatsen i Frankfurt. Så här står det under ämnet specialparkering på deras hemsida:

"Större, trevligare och nära flygterminalerna. Det här är vårt kvinnoexklusiva erbjudande på Frankfurt-flygplatsen. Det är nya och särskilt utformade parkeringsplatser, som är färgkodade och lätta att hitta."

Liknande särskilda kvinnoparkeringar finns på flera håll i Tyskland, skriver tyska The Local.

Syftet är att kvinnor ska kunna parkera tryggare – dels med bättre belysning och närmare till utgången för att förhindra överfall och sexuella trakasserier, men också med större yta på själva parkeringsplatsen så att det ska vara lättare att parkera.

Det sistnämnda har fått många att reagera.

– Det är väldigt nedlåtande mot kvinnor att bli utpekade på det här viset, säger Geraldine Herbert, redaktör på bilmagasinet Wheels for women till The Local.

I stället för att ha "sexistiska parkeringsplatser" borde alla parkeringsplatser göras rymligare, tycker hon.

Hon får medhåll av den stora bilägarorganisationen ADAC som också tycker att bättre belysning och tryggare omständighet vore bra för båda könen. 

►Körskola visade film om "världens sämsta kvinnliga förare"

Att kvinnor skulle vara sämre på att parkera avfärdas av Berit Johansson, förbundsordförande för Sveriges trafikskolors riksförbund (STR).

– Det är dumheter. Jag har aldrig haft en kvinnlig elev bredvid mig som inte klarar av att parkera.

Hon har 17 års erfarenhet som körskolelärare och haft ett stort antal kvinnor och män i övningsbilen.

– Om man ska generalisera så har killar ett större intresse för bilkörning än vad tjejer har, men manöverteknisk förmåga skiljer sig inte åt.

Enligt Berit Johansson har jämställdheten börjat arta sig när det gäller bilkörning och hon uppmanar alla att fortsätta att öva på sin förmåga, kvinnor som män.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset