Anneli Gustafsson är rektor för svenska för invandrare och svenska som andraspråk på vuxenutbildningen i Uddevalla där elever nu får baka kakor för att lära sig svenska.
Anneli Gustafsson är rektor för svenska för invandrare och svenska som andraspråk på vuxenutbildningen i Uddevalla där elever nu får baka kakor för att lära sig svenska.

Kärleksmums och hallongrottor. Där är några av glosorna som eleverna får lära sig när de bakar kakor. I Uddevalla satsar svensklärarna nu på praktiska lektioner.

På utbildningen i svenska för invandrare, SFI, i Uddevalla får eleverna nu lära sig allt om svenska kakor.

– Det är mina vanliga kakrecept som jag bakar hemma. Vi bakar hallongrottor, kolakakor, kärleksmums, de vanliga svenska kakorna. Recepten finns lite här och där och jag har dem hemma i min kakbok, säger Sofie Olofsson, lärare på utbildningen.

I små grupper får eleverna nu lära sig svenska genom att baka, och den praktiska undervisningen gör att orden blir lättare att komma ihåg.

– För det första blir de glada när de får göra något praktiskt, och deras ordförråd växer. Vi tränar mycket på verb, vi vispar, vi blandar, vi häller och vi gräddar. Hade vi inte bakat så hade vi inte varit nära orden på detta sättet, det blir ett naturligt sammanhang, säger Sofie Olofsson.

Idén kommer från skolans rektor Anneli Gustafsson som har erfarenhet från andra skolor där hon jobbat mycket med olika lärstilar. Inlärningsmetoden har stöd i forskning och följer den så kallade fyrstegsmodellen, där eleverna först pratar om vad som ska göras, sedan genomför det, sedan pratar om vad som gjorts, och slutligen skriver om det.

Utöver bakning kommer skolan införa andra praktiska lektioner i till exempel snickeri och syslöjd.

– Vi blandar också kvinnor och män, det är inte så att bara kvinnor står i köket. Många av männen är inne för första gången och har aldrig blivit insläppta i köket tidigare. Det är språkinlärningen som står i centrum för de praktiska momenten, säger Anneli Gustafsson till Metro.

De praktiska momenten i språkutbildningen är riktade mot Studieväg 1, vilket innebär att eleverna har liten, eller ingen, erfarenhet av skolgång från sitt hemland.

– Vi jobbar med kunskap som sitter i händerna eftersom de har svårt att sitta i en skolbänk och enbart sitta med en teoretisk utbildning. De har ingen grund i språket utan har bara ett muntligt språk.

På Vuxenutbildningen i Uddevalla finns sedan tidigare andra praktiska satsningar, även för den som har högre utbildning med sig i bagaget. Skolan har särskilt språkundervisning för de elever som tidigare varit läkare eller pedagoger. I undervisningen får eleverna lära sig yrkessvenska i samarbete med exempelvis sjukhus och vårdcentraler.

– Vi har fått mycket uppmärksamhet för läkardelen där vi är unika på så sätt att man får gå direkt in i den gruppen från första dagen.

Även satsningen på Studieväg 1 har uppmärksammats och nyligen var gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic (S) på besök. Hon bjöds då på kakor som bakats av eleverna på skolan.

– Det uppskattades, hon tackade så mycket för goda kakor och tyckte vi var på rätt spår som väljer att jobba så här, säger Sofie Olofsson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset