För att bristen på vårdpersonal inte ska bli för stor i sommar erbjuder landstingen flera tusen kronor extra. Störst är löneökningen i Blekinge, där sköterskor kan tjäna upp till 24 000 kronor exra i veckan.

Under perioden juni–augusti är personalbristen som störst på sjukhus och vårdcentraler. Därför erbjuder flera landsting extra betalt till den som tar sin semester någon annan gång, rapporterar Sveriges Radio.

Hur mycket extra pengar det handlar om varierar mellan olika landsting. I Västmanland är erbjudandet 14 000 kronor extra i veckan för barnmorskor och sjuksköterskor. I Värmland är erbjudandet 10 000 kronor extra.

Jönköping har höjt fjolårets erbjudande från 7 000 till 10 000, i Dalarna har det höjts från 10 000 till 15 000 kronor.

Men enligt Sveriges Radio är det Landstinget i Blekinge som har det mest generösa erbjudandet, där får sjuksköterskor 20 000 kronor extra, och specialistsjuksköterskor kan tjäna upp till 24 000 kronor extra i veckan, ovanpå sin vanliga lön.

– Det är väl ingen jättebra lösning men det är väl ett sätt att ändå få det att gå runt, säger avdelningschef Hans Christer Björkblom, till Sveriges Radio.

– Rent ekonomiskt är det här ett dyrt sätt att lösa det på, men när man har tömt alla andra resurser så finns det snart ingenting kvar och då är det pengar som gäller.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset