Ett nytt beslut från Israels utbildningsdepartement innebär att flera onyttiga saker, såsom söta drycker och fet mat kommer att förbjudas från att säljas i landets skolor.

Under tisdagen kom ett nytt direktiv från Israels utbildningsdepartement som förbjuder skolor från att sälja och servera sötade drycker och mat som är hög på fett, salt eller socker. Det rapporterar Haaretz.

► LÄS MER: Här förbjuder de rökning helt

 

I det nya direktivet står det klart vilken mat som kan och inte kan serveras och säljas i landets skolor. På "ja-listan" finns bland annat smörgåsar med fullkorsbröd och som innehåller pålägg som tonfisk, avokado, ägg eller ofet ost, grönsaker frukt och sallad. Även neutral yoghurt, torkade frukter, tofu och pasta med såser som inte innehåller mer än nio procent fett får säljas.

Listan på vad som inte längre får serveras är lång. Schnitzlar, processerat kött, choklad och godis får till exempel inte säljas. Det får inte heller söta och sötade drycker som läsk, juicer, dietfri läsk och energidrycker som är "absolut förbjudna att säljas i matsalar, kaféterior eller automater". 

Direktivet kommer ur ett flerårigt arbete från utbildningsdepartementet, och den skola som bryter mot reglerna kan komma att få betala ett vite på drygt 10 000 svenska kronor. Dessa viten kommer träda i effekt först runt 2017.

► LÄS MER: Här kommer den som fimpar på gatan få 3 000 kronor i böter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa