Alla dessa frisyrer är förbjudna att bära och klippa i Iran.
Alla dessa frisyrer är förbjudna att bära och klippa i Iran.

Nu kommer ännu extrem åtgärd från den iranska regeringen: förbud mot vissa frisyrer. "Ledarna kommer med saker som vi i väst tycker är ett skämt", säger Iranska riksförbundets ordförande, Shapoor Hajineja, till Metro.

Frisyrer som anses ”homosexuella” eller ”djävulsdyrkande” har förbjudits i Iran. Det är även förbjudet med tatueringar och plockade ögonbryn, som anses strida mot islam, skriver The Guardian.

Det här förbudet följer en trend som sker varje år från den iranska regeringen då de vill "sätta dit" ungdomar och andra som influeras av västerländsk kultur.

Iranska riksförbundets ordförande i Sverige, Shapoor Hajineja, säger att alla symboler som associeras med omvärlden ser regeringen som en attack. Men ungdomarna är smartare än så.

– De ser på fotbollsspelare som Ronaldo och andra och blir inspirerade och vill klippa sig som dem, och en del vill se ut som punkare.

Den iranska regeringen meddelar att om frisörer klipper ungdomar i den här stilen kommer deras arbetstillstånd att dras in. 

– Det är omöjligt att förbjuda alla, precis som de försöker begränsa internet, säger Shapoor Hajineja. Ska de stå med 200 000 vakter i Tehran och vakta?

Iranska riksförbundet skulle aldrig tolka islam på det sättet som man hårdrar religionen i Iran.

– Ledarna kommer med saker som vi i väst tycker är ett skämt. Tiden är ute för fanatikerna i Iran, säger Shapoor Hajineja.

Bakgrundsmässigt, säger Hajineja, ska man känna till styrkan hos makthavarna i Iran. Vad de gör skulle kunna kallas för ett extremt, fundamentalt islam som vill utöva allt. All modernisering känns som ett hot. Även de högsta andliga ledarna använder orden ”attack av västerländsk kultur”, säger Shapoor Hajineja.

Mostafa Govahi, ordförande i det iranska frisörförbundet, har sagt till den iranska tv-kanalen Manoto att frisörer i Iran har fått en lista på vilka frisyrer som är passande för män. Han sa också att frisyrer som antas av homosexuella är förbjudna, utan att specificera vilka frisyrer det innebär, enligt The Guardian.

2010 förbjöd även Iran män att ha hästsvans och mer svallande, längre hårfrisyr.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset