En skylt med ett kryss och en man som särar på sina ben kommer nu att finnas i kollektivtrafiken.
En skylt med ett kryss och en man som särar på sina ben kommer nu att finnas i kollektivtrafiken.

Bredvid skyltar med information om rök- och nedskräpningsförbud kommer resenärerna i Madrids kollektivtrafik nu att se en ny skylt: ingen manspreading. Det kommer nu vara förbjudet att i kollektivtrafiken ta upp mer än ett säte.

Sedan den 6 juni är det i Madrid förbjudet att ”manspreada” i kollektivtrafiken. Det skriver det kommunalt ägda transportföretaget EMT som sköter stadens kollektivtrafik på sin webbsida.

LÄS MER: Män brer ut sig på t-banan – för att göra plats åt katter

En skylt med ett kryss och en man som särar på sina ben kommer nu att finnas bredvid skyltar som förbjuder rökning och nedskräpning i stadens kollektivtrafik.

”Den nya skyltens syfte är att påminna människor om att sköta sig och respektera andras utrymme”, säger en talesperson för EMT till CNN.

EMT har i arbetet för att motverka så kallad manspreading, där framför allt män sitter brett med sina ben och tar upp mer än ett säte i kollektivtrafiken, arbetat tillsammans med Madrids råd för jämställdhet och den feministiska organisationen Microrrelatos Feministas som länge arbetat mot fenomenet och startat en namninsamling för att förbjuda manspreading i Madrid. Tidigare i år startade gruppen Mujeres en Lucha kampanjen #MadridSinManspreading med samma syfte.

Initiativet följer ett liknande som påbörjades i New York under slutet av 2014.

LÄS MER: Aldrig är män så källkritiska som när kvinnor berättar om övergrepp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset