2017 ska all plast vara borta.
2017 ska all plast vara borta.

Sedan den 1 juli är det förbjudet att packa varor i plastpåsar i franska butiker. Förhoppningen är att franska företag ska börja skapa nedbrytbara påsar av majs och potatis, samtidigt som miljön skonas.

Sedan i fredags är det förbjudet för franska butiker att sälja eller dela ut engångsplastpåsar. Den nya regeln, som är del av en bredare energilagstiftning, påverkar inte bara snabbköp utan även till exempel slakterier, konditorier och apotek. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

 LÄS MER: Borgmästaren fick nog – förbjuder kroppshetsande reklam i Londons t-bana

Varje år används ungefär 5 miljarder plastpåsar för att packa varor och ytterligare 12 miljarder används inuti butikerna, till exempel i fruktdiskar. Till en början är det engångsplastpåsar som förbjuds, men i januari 2017 ska alla plastpåsar vara borta.

Förhoppningen är att utfasningen ska skona miljön. Det kan ta hundratals år innan en plastpåse är nedbruten i naturen, och flera havslevande djur kan råka få i sig påsarna.

Det finns också en annan poäng bakom lagen. Den franska regeringen hoppas att lagen också ska innebära att franska företag börjar producera nedbrytbara påsar där plast blandas med majs- eller potatisstärkelse. 80 procent av Frankrikes plastpåsar importeras från Asien och enligt den franska regeringen kan en övergång till nedbrytbara påsar innebära att upp till 3 000 jobb skapas.

Det är inte bara i Frankrike planer på att fasa ut plastpåsar finns. Enligt Sveriges Radio har EU som mål att plastpåseförbrukningen i Europa ska minska till 90 påsar per person år 2019.

► LÄS MER: Här förbjuder de onyttig mat i skolorna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset