När foodtrucksen började rulla på våra gator sommaren 2014 hände det något med streetfood-utbudet i Göteborg. Det mer eller mindre exploderade av rolig, god och snabb mat. Plötsligt fick vi en efterlängtad variation fylld av spännande smaker och matkulturer. Det bästa käket just nu hittar du i ett gammalt varvsmagasin, i en turkos lastbil och i rondellen vid Mariaplan.

Jinx Food truck, Magasinsgatan 17

Öppettider: Måndag–fredag 11.30–15, Lördag 12–16

Sedan 2015 har gänget bakom Jinx serverat asiatisk streetfood där du får lite av allt; det är sött, salt, syrligt, krispigt och helt klart beroendeframkallande. Deras vietnamesiska bao buns med långbakad grissida eller pankopanerad tofu är en modern klassiker vid det här laget. Att känna den utsökta sojamajonäsen stilla rinna ner längs ena handen när du sätter tänderna i en sprängfylld bao bun är ren njutning. Och de smakar alltid bäst under bar himmel, i snålblåst eller när vårens första solstrålar tillåter öppen täckjacka, bakåtlutad mot husväggen utanför Da Matteo med ansiktet mot skyn.
Lindholmen Streetfood Market, Anders Carlssons Gata 2-4, Lindholmen

Öppettider: Lördagar 12–17

I ett gammalt varvsmagasin på Lindholmen med sisådär 18 meter i takhöjd har några krögare och eldsjälar bjudit in hungriga Göteborgare till en förstklassig matmarknad i knappt ett år. Här kan du spatsera runt med ett glas bubbel i ena handen och en råbiff i andra medan ungarna spelar pingis och mormor testar öl från ett lokal bryggeri. Det här är något hela familjen, kompisgänget eller blinddejten kommer att uppskatta. Förutom en härlig atmosfär i en spektakulär lokal har de lyckats locka riktigt spännande kockar och krögare som lagar rätter de själva älskar. Utbudet varierar för varje vecka så du kan helt enkelt lägga till ett besök i din lördagsrutin framöver.

What’s the deli, Mariaplan 1, Majorna

Öppettider: Måndag stängt, Tisdag–fredag 11-18, Lördag 11-16, Söndag 12-16

Med rötter i det nordafrikanska köket och en förkärlek till den amerikanska delikulturen har Natanael och Jonas skapat en liten oas för alla oss som älskar mackor på Mariatorget i Majorna. Ta med hem, ät i farten eller sitt ner och avnjut deras signaturrätt Doro, en rejäl smörgås på grillat surdegsbröd med långkokt kycklinglårfilé smaksatt med berbere. Kryddblandningen är basen i det etiopiska och eritreanska köket som är återkommande på deras meny. En mängd kryddor blandas till enligt ett hemligt familjerecept. En kryddblandning så förtrollande god att du vill adopteras in i What’s the deli-familjen direkt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om helgtips