Till vänster – Gullspång. Till höger – Ljungby.
Till vänster – Gullspång. Till höger – Ljungby.

Elpriserna skiljer sig stort mellan Sveriges olika kommuner. Det visar en ny undersökning Villaägarnas riksförbund gjort. Dyrast är Ellevios nät i Värmland, där en vanlig småhusägare betalar 12 700 kronor per år för elen.

Hur mycket du betalar för din el skiljer sig stort beroende på var du bor i landet. Det elnät som är dyrast kostar 7 900 kronor mer än det billigaste. Det visar en ny rapport från Villaägarnas riksförbund.

► LÄS MER: Junis elpriser högre än i fjol
 

Allra dyrast är Ellevios nät i Värmland. Där får den genomsnittliga småhusägaren betala 12 656 kronor om året. Billigast är Ljungby energinät i Ljungby där samma hushåll bara behöver betala 4 742 kronor om året. Skillnaden är alltså över 7 900 kronor per år.

Elpriserna har gått upp mycket sedan 2010. De två jättarna Ellevio och Vattenfall har i gemomsnitt höjt priserna för en vanlig småhusägare med 38 procent sedan 2010. De övriga elbolagen har bara höjt med 16 procent. I genomsnitt kostar Vattenfall och Ellevio 3 300 kronor mer per år.

– Trots att de stora bolagen har stordriftsfördelar är de ofta dyrare för kunderna, eftersom deras ägare kräver högre avkastning. Det saknas ett ordentligt konsumentskydd, eftersom prisregleringen på marknaden för elnät har havererat. Elnätbolagens höga vinster står inte i proportion till den låga risk de tar, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Enligt Ellevio själva beror prisökningen som ägde rum den 1 juni på att företaget ökar sina satsningar på att förnya elnätet. Detta då elnätet enligt Ellevio till stor del närmar sig eller har passerat sitt bäst före-datum. Enligt Ellevio kan företaget heller inte höja priser som de vill. 

– Vi är en helt igenom reglerad verksamhet och får en tillåten intäkt beslutad av Energimarknadsinspektionen. Det är också viktigt att poängtera att det inte innebär att vi nödvändigtvis kommer ta ut hela den tillåtna intäkten, skriver företaget i ett pressmeddelande.


► LÄS MER: Regn kan rädda oss från höjda elpriser

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset