Susanne Björndotter, Birsta Hundcenter.
Susanne Björndotter, Birsta Hundcenter.

Här erbjuds de fyrbenta vännerna en lugnare kväll. " Det är så många djur som far illa kring nyårsafton så det känns bra att kunna hjälpa några i alla fall. Förhoppningen är att detta ska bli en tradition", säger Susanne Björndotter.

Att många djur, inte minst hundar, mår dåligt av smällare och raketer kring nyårsafton är inget nytt.

För att hjälpa hundarna har Birsta Hundcenter utanför Sundsvall bestämt sig för att fira ett alternativt nyår – i lugn och ro utan raketer.
– Det var de anställdas idé. Här där vi håller till är det väldigt lugnt och tyst och man hör inte raketerna från stan så vi kom fram till att det ju vore perfekt att ha ett nyårsfirande här för hundar och deras ägare, säger hundcentrets ägare Susanne Björndotter.

► LÄS MER: Fler hundar tuggar lugnande på nyår

Från och med klockan 14 är det möjligt att komma dit med sin hund och sedan tillbringa kvällen, och eventuellt natten, på plats.
– Det blir en stor buffé och så får man chansen att prova lite agility och sådant. Eller så kan man bara komma och umgås med hundar och hundägare. Många andra ställen som erbjuder liknande tjänster är så dyra. Vi vill vara ett billigare alternativ, säger Susanne Björndotter.

► LÄS MER: Ett garanterat tyst nyår för hundar

Evenemanget har blivit populärt. 25 personer och runt 35 hundar är inbokade. Men än finns några platser kvar.
– Det är så många djur som far illa kring nyårsafton så det känns bra att kunna hjälpa några i alla fall. Förhoppningen är att detta ska bli en tradition.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur Nyår