Förra året hamnade notan för fusket i Stockholms lokaltrafik på en kvarts miljard kronor. Och tunnelbanelinjerna det fuskas mest på är den röda och blåa linjen.

TT

SL har genomfört utredningar om hur mycket resenärerna fuskar i lokaltrafiken i Stockholm, rapporterar   Dagens Nyheter. Och under 2014 uppgick fusket till en kvarts miljard kronor. Det motsvarar 3,2 procent av resorna, skriver DN.

Enligt utredningen är fusket större i tunnelbanan och pendeltågen än på bussarna.

Allra störst är fusket längst ut i spårsystemet, norrut mot Hjulsta och Akalla på blåa linjen och söderut mot Norsborg och Fruängen på röda linjen. Även pendeltågen mellan Västerhaninge och Nynäshamn och mellan Södertälje och Gnesta är drabbade.

– En viktig slutsats av SL-utredningen och erfarenhet från andra städer är att en ökning av kontrollerna minskar fusket, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholm, till DN.

Och en annan stor bov i dramat är sms-biljetterna. Tillsammans med bussbolaget Keolis har SL undersökt användandet av sms-biljetter i innerstan – och kommit fram till att hela 35 procent av biljetterna som visas upp för busschauffören var falska.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset