Aliexpress.com
Aliexpress.com

Handla direkt från Kina och betala halva priset på elektronik Köp en sommarbil för några tusenlappar Eller hitta auktionspärlor framför datorn. Metro tipsar om var du kan göra riktiga shoppingfynd på nätet.

Cdon.com

Pixmania.se

Bukowskismarket.com

Natalieschuterman.com

Kvd.se

Smartphoner och stora surfplattor till halva priset. Sommarens största nätfynd kan man göra om man handlar direkt från Kina. Men priset kanske är det enda som visar sig vara bra.

Elektroniknördar kan hitta många skojiga saker på exempelvis Aliexpress.com som är en samlingsportal för en mängd kinesiska företag. Det svåra är att bedöma kvaliteten på prylarna.

De allra flesta varorna är nämligen märkeslösa – och finns det inget varumärke så finns det kanske inte heller någonstans du kan vända dig för att få support, uppgraderingar och service.

Vissa återförsäljare erbjuder visserligen ett års garanti, andra bara en månad eller ingen alls. Det innebär att du kan vara rättslös som konsument.
– På rak arm känner jag inte till några klagomål mot kinesiska e-handlare, men å sidan är det inte så meningsfullt att anmäla till oss eftersom vi inte kan agera mot Kina, säger Henrik Axelsson, biträdande presschef på Konsumentverket.

När man beställer en vara från ett land utanför EU räknas det som privatimport, vilket betyder att du måste betala moms, tull och andra avgifter. Hur mycket mer din vara kan kosta kan du räkna ut via en guide på Tullverket.se.

Elektriska prylar

aliexpress.com

Prylar till fantasipriser

Butikspris: Varierar, ibland många hundra procent högre.

Här säljer kinesiska företag märkeslösa elektronikprylar till fantasipriser. Som mini-dv-kameror för 85 kronor, laptop med wifi och android 2.2 för runt 500 kronor och vattentät hd-videokamera för dryga tusenlappen. Men räkna inte med svensk konsumenträtt. Tullen lär också plussa på svensk moms.

Länk

Filmer

Cdon.se

Filmer för 19 kronor

Butikspris: 49–199 kronor.

Bara repriser på tv? Gardera dig med en dvd-film. Cdon säljer just nu ”Twillight” Stieg Larsson-filmerna, senaste ”Beck”-rullarna, ”Morden i Sandhamn” och Oscarsvinnaren ”The hurt locker” för endast 19 kronor. Tyvärr gäller priset bara en produkt per köptillfälle. Porto 29 kronor tillkommer.

www.cdon.se

Externa hårddiskar

pixmania.se

1-2TB för 375–530 kronor

Butikspris: 539–899 kronor (Onoff)

Sommarstäda datorn och/eller se till att du har en säker backup när det är dags att tanka över alla semesterbilder från kameran. Pixmania säljer just nu rejäla externa hårddiskar av märket Western Digital Elements Desktop 2.0 till bra pris. Frakt 100 kronor tillkommer.

Länk

Elektriska prylar

Bukowskismarket.com

Fynda en Zlatan

Butikspris:
Var: Jobbigt och krångligt att ta sig till någon gårdsauktion? Då kan du handla antikviteter, konst och fotbollsstjärnor på nätet. Viss expertis krävs dock för att fynda. Just nu kan ett foto av Anton Renborg på Zlatan Ibrahimovic bli ditt för 7 700 kronor. Frakt, klubbavgift och provision tillkommer.

Kläder

Nathalieschuterman.com, Hm.com, Outletsverige.se

Kläder för halva priset

Butikspris:
Tidigare det dubbla.

Exklusiva märkeskläder för halva priset eller en kollektion för hela familjen från Hennes & Mauritz till samma kostnad, men också den till minst halva priset. Enda nackdelen är att man kanske upptäcker att passformen inte är lika fantastiskt som priset när postorderpaketet väl packats upp.

Länkar

Natalie Schuterman

H & M

Outletsverige.se

Bilar

www.kvd.se

Bil för några tusenlappar

Butikspris:

Känns det osäkert att köpa en begagnad bil på Blocket eller privat, så kan det kan vara tryggare att lägga ett bud på någon av Kvarndammens testade bilar. Det går att komma över en bil för några tusenlappar.

Inte särskilt miljövänlig eller rostfri kanske, men den rullar en sommar.

Länk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset