50 miljoner liter glass tillverkas varje år på Sveriges största glassfabrik, som ligger i sörmländska Flen. Nu när sommaren är här jobbar personalen dygnet runt för att möta de glassälskande svenskarnas efterfrågan på klassiker som Daimstrut, Sandwich och Piggelin.

Med 11,5 liter per person och år äter svenskarna näst mest glass i hela Europa. Bara finländarna älskar den frysta desserten mer. Och i jämförelse med USA är Sverige blekare än en Vaniljpuck – amerikanerna äter nämligen dubbelt så mycket glass per person och år.

Det var från andra sidan Atlanten som trenden med fabrikstillverkad glass kom till Sverige på 1930-talet. Ett par decennier senare slog trenden igenom på allvar och det var även då som GB Glace-fabriken i sörmländska Flen startades. I dag är den Skandinaviens största och tillverkar 50 miljoner liter glass varje år.

– Just nu har vi som mest att göra och går fyrskift, men säsong och väder gör att det ser olika ut under året. Vi tillverkar även olika glassar varje dag beroende på efterfrågan från butikerna, säger implementeringschefen Mia Heinonen.

Totalt arbetar 230 personer på glassfabriken i Flen, inklusive säsongsanställda. Efter det att maskinerna programmerats består en stor del av jobbet i att kontrollera tillverkningen.

– Det är ett hantverk. Att mixa själva glassen, ställa in maskinerna rätt, få den exakta temperaturen och så vidare – det är inte så enkelt som det låter, säger produktionschefen Minna Stucki.

Urban Brådhe
Maskinoperatören Omar Shirwa kontrollerar tillverkningen av Sandwich-glassarna. Just dessa glassar förpackas dock under namnet Iceberger, som den svenska klassikern heter när den säljs på Irland. Ungefär 25 procent av all glass som tillverkas på fabriken i Flen exporteras till länder utanför Norden, där de säljs av GB Glace-ägaren Unilevers andra bolag.
Urban Brådhe
Britt-Marie Lindh vid den så kallade ”ringen” där Piggelin-glassarna fryses ner till 40 minusgrader. För det är maskinen som fryser glassarna – i själva fabriken är det vanlig rumstemperatur.
Urban Brådhe
Varje minut kan Piggelin-maskinen tillverka 342 exemplar av den gröna isglassen. Det gäller att temperaturen är rätt när pinnarna stoppas ner – annars kan de bli sneda eller spricka.
Urban Brådhe
Urban Brådhe
Glassigt jobb? Marcus Lundin kontrollerar så att Nogger- tillverkningen går rätt till.
Urban Brådhe
Magnum Mandel-strut tillverkas fortfarande – för den grekiska mark- naden, under namnet Magic Cone.
Urban Brådhe
Urban Brådhe
När robotar har packat glassarna i kartongerna åker de ner i fabrikens frysrum. Två till sex dagar senare är de ute i butik. Just nu kommer ungefär fyra till sex lastbilar om dagen för att hämta glass i fabriken.
Urban Brådhe
Josefin Svenberg och Urban Brådhe på plats i glassfabriken
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset