Rekordmånga  kvinnor skjuts
Rekordmånga kvinnor skjuts

Mordförsök med skjutvapen ökar – och allt oftare är offren kvinnor. I går blev en ung kvinna skjuten i en lägenhet i Sollentuna norr om Stockholm.

Här grips den misstänkte gärningsmannen i bara kalsonger.

Tillståndet för den 17-åriga flicka som sköts i en lägenhet i Sollentuna i går är oklart. Kvinnan fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i går med svåra skottskador.

Det var strax efter klockan 13 i går som polisen larmades om att det låg en skjuten kvinna i en lägenhet på Malmvägen. När polis och ambulanspersonal tog sig in i lägenheten hittade man en svårt skadad kvinna.

– Hon var väldigt blodig. Jag trodde först att hon var död, berättar ett vittne som såg när kvinnan bars in i ambulansen.

Kort därefter greps en 18-åring – en beväpnad, halvnaken man – i samma område. Gripandet gick lugnt till. Polisen var i går mycket förtegen om vad som egentligen hände i lägenheten.

Det är okänt vilken relation han har till den skottskadade kvinnan. 

Förra året utsattes 42 kvinnor för mord- eller dråpförsök med skjutvapen. Det är nästan en tredubbling sedan 2001. Nästan vart femte mord- eller dråpförsök med skjutvapen hade en kvinna som offer.

– Man skjuter både mot både kvinnor och män i betydligt större utsträckning än tidigare. Men fortfarande är kniv det vanligaste mordvapnet i vårt land, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Stor ökning på tio år

När ett skott avlossas mot någon rubriceras det alltid som försök till mord eller dråp – oavsett om skottet träffar eller inte. 

Antalet mord- eller dråpförsök med skjutvapen har ökat från 129 år 2001 till 229 förra året. De kvinnliga offren har under samma tid ökat från 16 till 42.

Ungefär 20 kvinnor mördas varje år i Sverige. Enligt den preliminära statistiken för 2011 användes skjutvapen i fyra av fallen. Samtidigt anmäldes 27 312 fall av misshandel eller grov misshandel mot kvinnor.

– Skjutvapen är fortfarande väldigt sällsynt när det handlar om våld mot kvinnor, säger Jerzy Sarnecki.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset