Det är stor skillnad på hur länge äktenskapen håller i landet.
Det är stor skillnad på hur länge äktenskapen håller i landet.

Om du tar "tills döden skiljer oss åt" på stort allvar kan det vara värt att se över var du bor. Det har nämligen stor inverkan på hur länge ditt äktenskap håller, visar ny statistik från SCB.

Är skilsmässa något du vill undvika till varje pris? Då ska du bo i Jönköping, och absolut inte i Stockholm, Göteborg eller Malmö, visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån.

Under perioden 2010 – 2014 var det nästan 30 procent färre skilsmässor i Jönköpings län än riksgenomsnittet, och i Stockholms och Södermanlands län skilde sig femton procent fler par än i landet i genomsnitt.

Men det är inte så konstigt, menar relationsexperten Charlotte Sander.

– Nära storstäder och i storstäder är det inte så konstigt, där är det ett helt annat tempo som också ställer helt andra krav med både jobb och barn och alltihopa, säger hon.

Spelar befolkningsmängden in?

– Ja absolut.  Pulsen och alla möten, att man kanske byter jobb flera gånger, man kanske flyttar mer inom området. I andra, mindre städer, kanske det lunkar på mer, man är kanske uppvuxen där och umgås med samma gäng som från sin barndom och det kan ju skilja väldigt mycket från storstäderna dit många flyttar in utifrån. Så det gör ju att det blir andra möten och så vidare.

Osäkrast i hela Sverige är Stockholms kommun, som stod för 42 procent av alla skilsmässor i länet. Även Göteborg och Malmö kommun hade drygt 15 procent fler skilsmässor än riksgenomsnittet. Totalt i landet skilde sig 119 828 par i Sverige mellan 2010 och 2014.

Och bäst håller äktenskapen alltså i Jönköping.

– Jönköping är känt just för att det bor så många frireligiösa människor där, och då finns ju den grundvärderingen att man ska hålla ihop hela livet. Så det är inte heller så konstigt. Det är det ena, men självklart handlar det ju också om att det är en mindre stad.

– Så enkelt och så svårt är det, säger Charlotte Sander.

– Det är svårt att hålla ihop, men det är enkelt att förklara det.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset