Det är i Dorotea äktenskapen håller längst.
Det är i Dorotea äktenskapen håller längst.

Människor är gifta under allt färre år, och hur länge äktenskap håller i Sverige skiljer sig stort åt i landet. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.

Bor du i Dorotea är du förmodligen en av de lyckligt lottade, i alla fall om du tycker att det är viktigt att ha ett långt äktenskap. Det visar ny statistik från Statistiska centrabyrån (SCB).

Det är också så att vi gifter oss allt senare i Sverige. Sedan 1990 har medelåldern för människor som gifter sig för första gången ökat med drygt fem år, och 2014 var en medelåldern för en kvinna som gifte sig 33,2 år. För en man var samma siffra 35,7 år.

Men våra äktenskap håller allt kortare. 1998 höll ett äktenskap i genomsnitt 12,2 år. 16 år senare håller ett genomsnittligt äktenskap bara 11,1 år.

► LÄS MER: Här finns världens billigaste – och dyraste – öl

Och hur länge vi är gifta skiljer sig enormt åt beroende på var i landet du bor. I Stockholms län håller ett äktenskap 2014 i genomsnitt i 10,4 år, i Jämtland är den siffran 12,5 år.

På kommunnivå är skillnaderna ännu större, ibland skiljer genomsnittslängden på ett äktenskap med så mycket som 20 år. Längst är man gift i Dorotea, där ett äktenskap i genomsnitt håller i 22,7 år. 2014 var orten äktenskapen höll kortast i Åsele, där äktenskapen i snitt bara höll i 2,8 år. Den siffran är dock osedvanligt låg, och i genomsnitt är det i Stockholmskommunerna äktenskapen håller kortast.

► LÄS MER: Irland sa ja till samkönade äktenskap – så här ser det ut i världen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Äktenskap