Precis som tidigare år höjs hyrorna på flera platser i landet. Av de 158 allmännyttiga bolag som förhandlat klart om hyran 2016 är det ingen som sänker hyran, rapporterar SVT.

TT

Hyresgästerna i minst 158 allmännyttiga bolag får höjda hyror. Arkivbild.

Nästan tre av fyra kommunala bostadsbolag har färdigförhandlat hyran för 2016. Hyrorna höjs för hyresgäster i 158 allmännyttiga bolag. Inget av de allmännyttiga bolagen sänker hyran, rapporterar SVT Nyheter. 

Utifrån uppgifter från de färdigförhandlade bostadsbolagen i år verkar hyran i snitt öka med 0,6 procent. 

De hyresgäster som kommer att få högsta hyresökningen 2016 bor i allmännyttan i Lilla Edet, Arvika och Kristinehamn. Deras hyror höjs med 2,5 procent, 1,5 procent respektive 1,3 procent.

Minst höjningar får hyresgästerna i Enköping, Faxeholmen, Gagnef Bostäder, Ljusdal, Mellerud, Sölvesborg, Tranemo och Väsbyhem, skriver SVT.

►LÄS MER: Allt dyrare att hyra i andrahand

Högst hyror har Stockholm. Den dyraste allmännyttan är Stadsholmen, som har en hyra på 1.261 kronor per kvadratmeter om året.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har hyrorna mellan 1969 och 2014 blivit 16 gånger dyrare, medan allmänna prisnivån i samhället har bara ökat med åtta gånger. Jämfört med övriga varor och tjänster är hyrorna alltså dubbelt så dyra, skriver SVT. 

Mellan år 2014 och 2015 ökade hyran med 1,3 procent, vilket var den lägsta hyreshöjningen sedan 2007, enligt SCB.

►LÄS MER: Det här gäller för att hyra ut rum

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset