Patrikelströmmen som kallas för Lyriderna uppstår när jorden korsar kometen Thatchers bana.
Patrikelströmmen som kallas för Lyriderna uppstår när jorden korsar kometen Thatchers bana.

Just nu pågår meteorregnet Lyriderna. Det går att se över hela Sverige – förutsatt att det är stjärnklart. Här har du bäst chans att se stjärnfallen.

Det starka meteorregnet Lyriderna inträffar varje år mellan den 16 och 26 april. Det hade visserligen sin kulmen i går, men det går fortfarande att se tydliga stjärnfall när mörkret faller på. Men det största hindret är vädret.

Anledningen till att meteorregnet heter Lyriderna är för att positionen det ser ut att komma ifrån är belägen i stjärntecknet Lyran.

Lisa Broman, meteorolog på vädertjänsten Foreca, säger att stora delar av Sverige kommer att ha vädergudarna på sin sida.

– Molnen kan vara ganska täta sent i kväll i södra Götaland. Där ser det ut som att vi får täta moln över Skåne och Blekinge.

– I övrigt set det klart ut. Det kommer att vara en del höga cirrusmoln men det är ganska bra chans i mellersta och norra Götaland. Även över Svealand kommer det vara mest klart väder, säger Lisa Broman.

För Norrlands del kommer de södra delarna var ett bra ställe för att skåda Lyriderna. Men i mellersta och norra Norrland blir det molntätt.

Solen går ner vid 20.30 i nästan hela landet och kommer inte att störa vyn. Den går upp först vid 05.45.

För bäst chans att se meteorregnet ska man bege sig ut ifrån städerna för att få så lite ljusförstöring som möjligt. Chanserna för att få se stjärnfallen är då ganska stora.

– Det ser lovande ut, säger Lisa Broman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset