13 mars firades Källkritikens dag på ABF-huset i Stockholm. På scen fanns viralgranskare, Facebook och Sveriges kulturminister.

För dig som inte kunde närvara på Källkritikens dag-evenemanget så finns alla föreläsningarna här.

Under den första föreläsningen berättade Åsa Larsson, redaktör och en av grundarna, om vad Viralgranskaren sett på nätet under sina fem år på den svenska fejkarenan.

Åsa Larsson berättar om blufftävlingar, propaganda och seglivade kedjebrev.

Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren, visade i praktiken hur man kan undersöka en bilds ursprung.

Johan Wikén går till botten med en vinterbild som fick stor spridning. 

Jack Werner pratade om vandringssägner och hur vi människor förhåller oss till påhittade historier.

Jack Werner, känd från Creepypodden, är även en av grundarna till Viralgranskaren.

En av programpunkterna handlade om bilden av Sverige i andra länder. Gästerna var den brittiska journalisten Maddy Savage, den franska journalisten Sarah Chabane och Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet.

Samtalet är på engelska.

Under kvällen delades priset Det gyllene förstoringsglaset ut till två pristagarna: Faktoider-skaparen Peter Olausson och Anette Holmqvist som står bakom Kolla källan. De fick ta emot priset på scen från kulturminister Amanda Lind. Priset är ett gemensamt pris från Viralgranskaren och Internetstiftelsen.

Gustav Gräll
Årets pristagare av Det gyllene förstoringsglaset, Peter Olausson och Anette Holmqvist, med kulturminister Amanda Lind.

Här kan du se prisutdelningen:

Prisutdelning av Det gyllene förstoringsglaset.

LÄS MER: Ministern hyllar Viralgranskaren: ”Gör en enormt viktigt insats”

Inför Källkritikens dag publicerade Viralgranskaren sin verktygslåda och fyra övningar för att till exempel spåra en video eller en sajt. Vill du hitta föreläsningar och tips från tidigare års Källkritikens dag så hittar du dem här.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset