Regn, regn, uppehåll och mera regn. Så kommer vädret se ut för de flesta midsommarfirare. Men det finns en chans till högsommarvärme, enligt meteorologen.

För den som vill ha en riktigt fin midsommar finns det egentligen bara en lösning.

– Om man vill ha högsommarvärme, typ 25 grader, då är det Medelhavet man får åka till, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

– Det här lågtrycket som ger ostadigt väder är ganska utbrett, de norra delarna av kontinenten kommer också att ha ostadigt, och det är inte varmt heller. Men i Spanien och Portugal kan det bli sol och 30 grader på en del håll, säger han.

► LÄS MER: Dåligt väder varje midsommar? Så här har det sett ut de senaste tio åren

Det kommer nämligen att regna i hela Sverige, från och till, under midsommarafton och resten av helgen. 

– Ja, det är lite trist, och det är ingen vidare värme heller. Man får väl chansa om man verkligen måste vara ute och dansa runt en midsommarstång.

För den som inte har möjlighet att ta sig till medelhavsvärmen på så kort varsel finns det dock en närmare lösning och en chans att slippa regnet. I delar av Norrland kommer det att vara uppehåll.

►LÄS MER: Varning för potatisbrist till midsommar

Med lite tur kan det i städer som Luleå och Skellefteå till och med bli soligt, med temperaturer på 15-17 grader.

– Det är ett ganska litet område som får klart och det beror jättemycket hur det blåser. Om det kommer kallare luft från havet så blir det inte lika mycket mål. Men det är ganska osäkert hur det blir, säger Ian Engblom.

►LÄS MER: Färskpotatis inte alltid färsk – så vet du om den är dålig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder