Här i Arvidsjaur hittar du Sveriges slöaste mobilsurf.
Här i Arvidsjaur hittar du Sveriges slöaste mobilsurf.

Det går dubbelt så snabbt att surfa med mobilen i dag som för två år sedan. Det visar en sammanställning som Bredbandskollen gjort. Men hur snabbt det går varierar mycket beroende på var du bor. ”Det finns väldigt många platser där man inte lyckats och folk sitter och svär med sina smartphones”, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen.

Snabbaste mobilsurfet får du i Stockholms kommun och Solna, men ökningen är snabbast i glesbygd. I Dorotea i Västerbotten och Bräcke i Jämtland har till exempel den mobila surfhastigheten femdubblats förra året. 

– De nya 4G-nätverken har ökat både hastighet och täckning eftersom man fått tillgång till de gamla analoga tv-frekvenserna, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen till Metro.

Han menar att utbyggnaden av 3G-nätet var ett sätt att punktvis bygga ut kapaciteten på platser där många människor rörde sig medan 4G har en helt annan räckvidd. Operatörernas kartor skryter nu om täckning i hela södra Sverige.

– Det är ju fantastiskt om man jämför med för några år sedan, men det finns väldigt mycket platser där man inte lyckats och där det sitter folk och svär med sina smartphones.

Till skillnad från många andra länder med en eller två dominanter har vi i Sverige en hård konkurrens mellan fyra operatörer – all reklam i tv för surfabbonnemang i tv är ett mått på hur konkurrensutsatt marknaden är. Det innebär också att det pågår ett krig om kunder som ibland gör att folk skriver upp sig på tjänster de kanske inte förstår, menar Rickard Dahlstrand. 

Om du tidigare haft en fast lina där du betalar per månad och inte för vad du använder och byter till mobilt bredband kan det bli en chock.

–  Du kanske surfar som du normalt gör och så tipsar någon dig om Netflix eller SVT Play, då hinner du kolla på 1,5 avsnitt och sen är din förbrukning slut.

Vad tror du att vi kommer få se i nästa års rapport?
– Jag hoppas att operatörerna använder pengarna för att fortsätta få upp prestanda och kapacitet där de inte har lika mycket kundunderlag, säger Rickard Dahlstrand.

LÄS HELA RAPPORTEN FRÅN BREDBANDSKOLLEN

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset